GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori izgubili povjerenje u dionice Zagrebačke banke

Investitori izgubili povjerenje u dionice Zagrebačke banke
PAD DIONICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 19:46
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Dionice Zagrebačke banke danas su potonule na 57,50 kuna, najnižu razinu od 2. srpnja prošle godine.

Posljedica je to nervoze investitora koji su ovoga tjedna krenuli rasprodavati dionice nakon što je dio medija objavio informaciju o sumnjama na pranje novca zbog koje je morao otići sad već bivši predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

Ostavka Eugena Paić-Karege, člana Uprave zaduženog za maloprodaju, stupa na snagu 1. ožujka i on nastavlja karijeru izvan banke. Ostavka Nikolausa Maximiliana Linarića, člana Uprave zaduženog za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo, stupa na snagu 1. travnja i on nastavlja karijeru unutar UniCredit grupe, kaže se u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Do imenovanja novih članova Uprave, odgovornost za područje maloprodaje i korporativnog, investicijskog i privatnog bankarstva, preuzet će član Uprave (general manager) Dalibor Ćubela, zaključuje se u objavi Zagrebačke banke.

Ostavke dvojice članova Uprave najveće hrvatske banke uslijedile su mjesec dana nakon što je ostavku na mjesto predsjednika Uprave podnio Miljenko Živaljić. On je ostavku podnio 20. siječnja, a u objavi o tome bilo je navedeno da je podnosi zbog osobnih razloga.

No, nakon ostavke Živaljića neki su mediji prenijeli neslužbene informacije da je ostavka uslijedila nakon što je supervizija Hrvatske narodne banke (HNB) pokazala da Zagrebačka banka "nije u cijelosti poštovala procedure za sprečavanje pranja novca".

Tjednik Nacional u ovotjednom je broju objavio tekst pod naslovom "Šef Zagrebačke banke Živaljić maknut zbog najvećeg skandala u njenoj povijesti", u kojem navodi da je "HNB otkrio goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera pa je Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti". Razmjeri afere se još utvrđuju, sve prati i Ministarstvo financija, a sumnjive su i neke uplate tvrtkama Ivana Čermaka, tvrdi Nacional.

Ove je spekulacije demantirao Crodux.

"Želimo obavijestiti javnost kako se tvrtke poduzetnika Ivana Čermaka ne bave i nikada nisu bavile nezakonitim oblicima poslovanja, pa tako niti bile uključene u bilo kakve radnje pranja novca što se na naslovnici i u tekstu članka insinuira", rečeno je u priopćenju odaslanom redakciji SEEbiza.

U svakom slučaju, rasprodaja se ovoga tjedna dogodila uz iznadprosječne razine prometa što svjedoči da je poprimila masovne razmjere. U četiri dana ovotjedne trgovine ukupno je prometovano dionica u vrijednosti od čak 11,9 milijuna kuna.

Zagrebačka banka ostvarila je u 2019. godini 1,56 milijardi kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 15,9 posto manje nego 2018., pokazuju podaci iz Zabina nekonsolidiranog nerevidiranog financijskog izvještaja.

"Ostvaren je dobar operativni rezultat, glavne kategorije prihoda i rashoda su stabilne, a neto dobit je pod utjecajem jednokratnih ostalih rashoda i povećanih troškova rezerviranja za sudske sporove", kaže se u izvještaju.

Banka ima snažnu kapitalnu poziciju i solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale klijenata. Za vjerovati je, stoga, kako će solidno poslovanje biti temelj za povratak povjerenja investitora u mjesecima koji su pred nama.

Tagovi: Zagrebačka banka, Miljenko Živaljić, Dalibor Ćubela, Eugen Paić Karega, Nikolaus Maximilian Linarić, Hrvatska narodna banka, Ivan Čermak
PROČITAJ I OVO
Kineska ekonomija na početku oporavka
POVRATAK U NORMALU
Kineska ekonomija na početku oporavka
KOLUMNA - Kineska željeznička mreža sada ima ogromnu prednost zbog skupoće zračnog prijevoza uzrokovane smanjenjem potražnje uslijed pandemije.
Prvoaprilska šala koja to nije bila
KINA - BRATSTVO I BOGATSTVO
Prvoaprilska šala koja to nije bila
KOLUMNA - Trend live streaming prodaje ne jenjava niti nakon što su se šoping centri u Kini ponovno počeli otvarati, a ponuda za kupnju raketa, zrakoplova i brodskih tankera pokazuje kako ponuda ne poznaje granice.
Kada Ana dobije domaći zadatak
POLITIKA I ODLUKE
Kada Ana dobije domaći zadatak
KOLUMNA - Premijerka Srbije Ana Brnabić je opet danas vadila kestenje iz vatre. Njen posao je da preuzima udarce i krivicu za gomile neodmerenih i opasnih odluka koje donosi predsednik Aleksandar Vučić.
Igre gladi samo što nisu počele
EKONOMSKI ZASTOJ
Igre gladi samo što nisu počele
KOLUMNA - Vladu čeka težak izbor između spašavanja gospodarstva ili spašavanja života. Kocka je bačena. Slijede nam teški dani...
Vrijeme u kojem nužna praktičnost prelazi u apsurd
APSURDI
Vrijeme u kojem nužna praktičnost prelazi u apsurd
KOLUMNA - Doselio sam u Zagreb prije nekoliko tjedana, nisam se ni snašao, a zatekla me situacija s COVID-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE