GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni

Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 08:26
Autor: Maja Marković
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.

Nakon objave, prinosi na obveznice su porasli, burze su pale, a američki dolar je dobio na vrijednosti u odnosu na druge glavne valute.

Porast temeljne inflacije potakle su usluge. U siječnju su osnovne robe pale za 0,3 posto, dok su cijene osnovnih usluga skočile za 0,7 posto. Među uslugama neke su stavke zabilježile neuobičajeno visok rast: hotelski smještaj za 2,4 posto, bolničke usluge za 1,6 posto, zdravstveno osiguranje za 1,4 posto i prijevoz za 1 posto. Najamnine su porasle 0,6 posto. Vjerujemo da je malo vjerojatno da će cijene ovih artikala nastaviti tako brzo rasti te možemo očekivati umjerenu inflaciju u narednim mjesecima.

Podaci o inflaciji prekinuli su niz povoljnih podataka o rastu i inflaciji koji su pomogli podići američki S&P 500 iznad 5000 bodova. Međutim, to ne mijenja pozitivne izglede većine analitičara za 2024., koji predviđaju solidan rast, daljnje smanjenje inflacije i početak smanjenja stopa Fed-a u drugom tromjesečju, što će biti dobro za dionička ulaganja. Ukratko, snažno tržište rada i stabilna potražnja kućanstava, posebno u SAD-u i EU-u, ostaju ključni pokretači gospodarskog rasta. Ovo, zajedno s optimističnim očekivanjima za buduće kamatne stope, dobar je znak za obećavajuću godinu za tržišta dionica i obveznica.

Geopolitičke napetosti ostaju među glavnim rizicima za ostatak godine, posebice sukob na Bliskom istoku, koji i dalje izaziva zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi naftom i globalnim distribucijskim lancima. Uz geopolitička trvenja na tržištima ostaju i drugi rizici, poput hlađenja njemačkog i kineskog gospodarstva te relativno visokog duga SAD-a i nekih europskih zemalja.

Tagovi: inflacija, ekonomija, Fed, ecb, kamate, izrael, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE