GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I kinesko otvaranje zaslužno za vrlo dobre korporativne rezultate

I kinesko otvaranje zaslužno za vrlo dobre korporativne rezultate
APETIT ZA RIZIKOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2023 / 14:02
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Prošli tjedan ponudio nam je važne pozitivne vijesti na tržištima kapitala.

Dionice Alphabeta, matične tvrtke Googlea i YouTubea, izvijestile su u utorak o kvartalnoj zaradi boljoj od očekivane. Zbog toga su dionice tvrtke skočile 5 posto. Istovremeno, tvrtka je dodatno razveselila ulagače najavom opsežnog programa otkupa vlastitih dionica. Alphabet je najavio otkup vlastitih dionica u iznosu od 70 milijardi dolara. Također je važno istaknuti kako je Alphabetova Google Cloud jedinica po prvi put ostvarila dobit, dok su prihodi u ovom segmentu porasli za 28%, što je najbrži rast među svim glavnim segmentima poslovanja tvrtke.

Još više od Alphabeta svojim rezultatima u prvom kvartalu oduševila je tvrtka Microsoft čije su dionice nakon objave rezultata skočile za više od osam posto. Dionice su porasle nakon što je softverski div objavio tromjesečnu zaradu od 2,45 dolara po dionici, nadmašivši procjene Wall Streeta od 2,23 dolara. Prihod od 52,9 milijardi dolara nadmašio je očekivanja od 51,02 milijarde dolara. Tehnološki div izvijestio je o porastu prihoda od Azurea i drugih usluga u oblaku od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu za ovo tromjesečje. Analitičari su očekivali usporavanje prihoda od oblaka.

Također su kupovali dionice Vise, koja je objavila rezultate bolje od očekivanih. Zarada po dionici od 2,09 USD nadmašila je očekivanja Wall Streeta od 1,98 USD. Prodaja od 7,99 milijardi dolara također je nadmašila konsenzusnu procjenu od 7,79 milijardi dolara. Nastavak oporavka globalnih putovanja pridonio je povećanju obujma prekograničnih plaćanja koja su porasla za 24 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rezultati poslovnih rezultata velikih američkih kompanija za prvo tromjesečje pokazuju nam nastavak snažnog rasta računalstva u oblaku, za koje možemo očekivati daljnji rast jer će to imati ključnu ulogu u uvođenju autonomije i automatizacije u poslovnih procesa tvrtki diljem svijeta. U vrijeme zahtjevnijeg poslovnog okruženja, odnosno rasta kamata i opće inflacije, to će biti još važnije za marže poduzeća.

Rezultati prvog kvartala također nam pokazuju pozitivne učinke ovogodišnjeg kineskog otvaranja. Zbog otvaranja Kine, povećao se broj međunarodnih putovanja i plaćanja, a povećala se i ukupna kineska potražnja. U isto vrijeme GfK Consumer Climate Indicator ponovno se poboljšao u Njemačkoj na račun poboljšanih očekivanja o gospodarstvu.

Ovoga tjedna vjerojatno ćemo vidjeti daljnja povećanja ključnih kamatnih stopa od strane SAD-a (Fed) i Europske središnje banke (ECB). U suprotnom, možemo očekivati da će Fed ove godine prestati dizati kamatne stope, dok će povećanje ključnih kamatnih stopa kod ECB-a, nauštrb stalne inflacije, vjerojatno biti odgođeno u iduću godinu.

­

Tagovi: tržište kapitala, Microsoft, alphabet, Visa, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE