GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I kinesko otvaranje zaslužno za vrlo dobre korporativne rezultate

I kinesko otvaranje zaslužno za vrlo dobre korporativne rezultate
APETIT ZA RIZIKOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2023 / 14:02
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Prošli tjedan ponudio nam je važne pozitivne vijesti na tržištima kapitala.

Dionice Alphabeta, matične tvrtke Googlea i YouTubea, izvijestile su u utorak o kvartalnoj zaradi boljoj od očekivane. Zbog toga su dionice tvrtke skočile 5 posto. Istovremeno, tvrtka je dodatno razveselila ulagače najavom opsežnog programa otkupa vlastitih dionica. Alphabet je najavio otkup vlastitih dionica u iznosu od 70 milijardi dolara. Također je važno istaknuti kako je Alphabetova Google Cloud jedinica po prvi put ostvarila dobit, dok su prihodi u ovom segmentu porasli za 28%, što je najbrži rast među svim glavnim segmentima poslovanja tvrtke.

Još više od Alphabeta svojim rezultatima u prvom kvartalu oduševila je tvrtka Microsoft čije su dionice nakon objave rezultata skočile za više od osam posto. Dionice su porasle nakon što je softverski div objavio tromjesečnu zaradu od 2,45 dolara po dionici, nadmašivši procjene Wall Streeta od 2,23 dolara. Prihod od 52,9 milijardi dolara nadmašio je očekivanja od 51,02 milijarde dolara. Tehnološki div izvijestio je o porastu prihoda od Azurea i drugih usluga u oblaku od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu za ovo tromjesečje. Analitičari su očekivali usporavanje prihoda od oblaka.

Također su kupovali dionice Vise, koja je objavila rezultate bolje od očekivanih. Zarada po dionici od 2,09 USD nadmašila je očekivanja Wall Streeta od 1,98 USD. Prodaja od 7,99 milijardi dolara također je nadmašila konsenzusnu procjenu od 7,79 milijardi dolara. Nastavak oporavka globalnih putovanja pridonio je povećanju obujma prekograničnih plaćanja koja su porasla za 24 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rezultati poslovnih rezultata velikih američkih kompanija za prvo tromjesečje pokazuju nam nastavak snažnog rasta računalstva u oblaku, za koje možemo očekivati daljnji rast jer će to imati ključnu ulogu u uvođenju autonomije i automatizacije u poslovnih procesa tvrtki diljem svijeta. U vrijeme zahtjevnijeg poslovnog okruženja, odnosno rasta kamata i opće inflacije, to će biti još važnije za marže poduzeća.

Rezultati prvog kvartala također nam pokazuju pozitivne učinke ovogodišnjeg kineskog otvaranja. Zbog otvaranja Kine, povećao se broj međunarodnih putovanja i plaćanja, a povećala se i ukupna kineska potražnja. U isto vrijeme GfK Consumer Climate Indicator ponovno se poboljšao u Njemačkoj na račun poboljšanih očekivanja o gospodarstvu.

Ovoga tjedna vjerojatno ćemo vidjeti daljnja povećanja ključnih kamatnih stopa od strane SAD-a (Fed) i Europske središnje banke (ECB). U suprotnom, možemo očekivati da će Fed ove godine prestati dizati kamatne stope, dok će povećanje ključnih kamatnih stopa kod ECB-a, nauštrb stalne inflacije, vjerojatno biti odgođeno u iduću godinu.

­

Tagovi: tržište kapitala, Microsoft, alphabet, Visa, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE