GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hunan, provincija planina

Hunan, provincija planina
UČIMO KINU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 19:01
Autor: Vesna Baćović, profesorica kineskog jezika
KOLUMNA - Hunan, provincija na jugoistoku središnje Kine, sa svojih 210.800 km2 deseta je provincija po veličini u Kini. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u njoj živi preko 65 milijuna stanovnika, po čemu je sedma najnaseljenija provincija.

Hunan je bio jako važno prometno sjedište jer je spajao sjever i jug zahvaljujući rijeci Jangce, na čijoj se južnoj obali nalazi, te zahvaljujući Carskom putu. Ovaj dio Kine bio je važan i zbog toga što je bio toliko plodan da je svojim viškovima hranio druge provincije – tradicionalno se najviše uzgajaju riža i pamuk. Također je bitan i uzgoj čaja, kome je moderno doba donijelo i dosta velik razvoj proizvodnje čelika, strojeva i elektronike.

Povijesno gledano, pokrajina je to koja još od 350. godine pr. Kr. pripada Kini. Područje današnjeg Hunana osvojila je kineska dinastija Zhou (1122. pr. Kr. - 256. pr. Kr.), nakon čega su, sa sjevera, Han Kinezi masovno naselili ovo područje. Danas Han Kinezi čine 90% stanovništva, među 41 etničkom skupinom.

Pokrajina je poznata i po raznim povijesnim događajima – Mao Zedong, rođeni Hunanac, 1927. vodio je “Ustanak jesenje žetve” (tada je osnovana kratkotrajna Hunanaska Sovjetska Republika). Do 1934. vodio se gerilski rat na granici Hunana i Jiangxija. Dogodio se i poznati Dugi Marš (pod pritiskom Guomindanga komunisti su se kretali prema svojem stožeru u Shaanxiju). U drugom kinesko-japanskom ratu nacionalisti su sačuvali, a onda potom 1944. izgubili Changsha, glavni grad ove provincije, da bi se komunisti vratili 1949. i nacionaliste potisnuli prema jugu...

Danas ga čine 34 distrikta, 16 gradskih okruga, 65 okruga i 7 autonomnih okruga, koji se nadalje dijele na 2.587 općina, od čega 1.098 grada, 1.158 naselja, 98 etnička naselja, 225 poddistrikata.

Naziv Hunan (湖南, Húnán) znači južno od jezera Dongting (洞庭, Dòngtíng), koje je drugo najveće slatkovodno jezero u Kini – ime datira iz 1664. kada je dinastija Qing postojeću provinciju Huguang podijelila na Hunan i Hubei.

Graniči sa šest provincija: Hubei na sjeveru, Jiangxi na istoku, Guangdong na jugu, Guangxi na jugozapadu, Guizhou na zapadu, Chongqing na sjeverozapadu. 80% teritorija na istoku, jugu i zapadu čine planine i brda.

Osim selom Shaoshan, rodnim mjestom Mao Zedonga kome je u čast 2009.godine u Changshau podignuta 32-metarsko poprsje od granita, Hunan je posebno ponosan na Wulingyuan (武陵源, Wǔlíng Yuán).

Naziv je to za prekrasan krajolik koji se proteže cijelim slivom rijeke Suoxi, a kojim dominira oko 3.000 uskih, krških stupaca čija je visina većinom iznad 200 m, ali ponekad dostiže i preko 1 km. Između stupaca nalaze se klanci i tjesnaci, potoci, jezera i slapovi, te 40 špilja. Od svih špilja, najznamenitija je „Špilja žutog zmaja”, jedna od deset najvećih u Kini. Uz to su poznata i dva prirodna mosta, od kojih je “Most preko neba” (Tianqiashengkong ), sa svojih 375 m, vjerojatno najviši prirodni most na svijetu. Dugačak je 40, a širok 10 m.

Zbog velikog broja ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje ondje žive, 26.400 ha zemlje je od 2008. god. upisano u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji – sam park je zaštićen 1992. Ukupno zauzima 397.5 km2.

Među posjetiteljima, jedan od najposjećenijih park va Wulingyuana je dakako Zhangjiajie (张家界, Zhāngjiājiè), koji je još 1982. prepoznat kao prvi nacionalni park šuma u Kini, te kao takav predstavlja najstariji zaštićeni teritorij u državi.

Jedan od stupova parka visok 1080 m, tzv. južni nebeski stup., 2010. godine službeno je preimenovan u "Avatar Hallelujah Mountain", u čast filma Avatar. Vjeruje se da je redatelj James Cameron upravo ovdje našao inspiraciju za film nakon kojeg su mnogi i saznali za ovo prekrasno mjesto.

Tu je i Huangshizhai (黄石寨, Huángshízhài), što u prijevodu znači uporište od žutog kamena. Kaže se: „Ako odete u Wulingyuan, a ne odete u Hunagshizhai, uzalud ste išli.“ Toliko je naprosto lijep pogled koji pruža.

Samo riječi hvale vežu se i za Golden Whip Stream, za koji neki posjetitelji kažu da je najljepši kanjon na Zemlji – čim vidite fotografije, bit će jasno i zašto! 

Osim prirodnih ljepota, dva su dodatna razloga koja privlače ogroman broj posjetitelja!

Zhangjiajie stakleni most otvoren 2016., bio je najdulji (430m) i najviši (300m) stakleni, pješački most na svijetu, sve do 2018.godine! Širok je 6 m i na njemu može od jednom biti čak 800 ljudi. Na dan otvaranja, radi demonstracije jačine, mostom je prošao kamion težine 2 tone. S dnevnim ograničenjem od do 8.000 posjetitelja, ovo je mjesto za koje se uvijek traži karta više.

Bailong dizalo (百龙电梯 Bǎilóng diàntī), u doslovnom prijevodu Dizalo stotinu zmajeva, najveće je stakleno dizalo na svijetu. Visoko je 326m, a u 66 sekundi, s dna do vrha, može povesti 50 ljudi. U funkciji je od 2002.godine.

Naravno, za dolazak do ovih krasota možete iskoristiti i žičaru, koja od Zhangjiajiea vodi do planine Tianmen (天门山, Tiānmén shān), odnosno planine nebeskih vrata. To je najdulja putnička žičara na visokim planinama u svijetu, ukupne duljine od preko 7.5 km. Do šetnje kilometarskim stazama s kojih puca prekrasan pogled može se i putem dugim 11 km – ima samo 99 zavoja. ;) Ono što mnogi (s razlogom) ne propuštaju kad su već tu je i Coiling Dragon Cliff. Otvorena 2016. godine, duga 100m i široka 1.6m, treća je to staza od stakla koja se nalazi na samoj litici ove prekrasne planine na visini od 1.500 m. Kakav pogled se s nje pruža, najbolje procijenite sami!

Changsha (长沙市,Chángshā), što u prijevodu znači „dugi pješčani sprud”, najveći je i glavni grad ove provincije. Nalazi se na obali rijeke Xiang, jednom od pritoka rijeci Jangce. U njemu živi preko 7.5 milijuna stanovnika i često je početna točka putovanja provincijom Hunan.

Grad ima vlažnu suptropsku klimu. Godišnja prosječna temperatura je 17,03 °C, s prosjekom od 4,6 °C u siječnju i 29,0 °C u srpnju. 275 dana u godini je bez mraza, a 1.545 sati u godini sija jako sunce. Sunčeve je svjetlosti, primjerice, u ožujku 19%, a u kolovozu 57%. Ljeta su duga, vruća i kišovita, jesen je ugodna i dosta suha, zima je prohladna i oblačna, a proljeće je posebno kišovito i vlažno. Prosječna godišnja količina oborina je 1.331 milimetara.

Muzej Hunan nalazi se u Changshaou i na 51.000 hektara prostora izloženo je preko 180.000 predmeta od povijesnog značaja, što iz perioda dinastije Zhou, tako i iz perioda dinastije Qing (1644. – 1912.).

Vrlo ambiciozno, u gradu je 2013. započeta izgradnja „Nebeskog grada” (天空城市, Tiānkōng chéngshì), koji je po završetku trebao biti najveći neboder na svijetu. Planirana je izgradnja 200 katova, na 838 metara visine. No, zbog očuvanja okoliša, 2016. izgradnja nebodera je odgođena. Ali, naravno, i bez te zgrade, i Changsha i cijeni Hunan ostavljaju bez daha i nude puno, baš puno... toliko puno da su definitivno na našoj #mustsee listi, čim prilike dozvole!

3. svibnja kreće tečaj 1.stupnja za odrasle a u tijeku su i upisi za osnovnoškolce za jesenski termin! Svi čitatelji portala koji zaprate naš Instagram profil uz kod SEEbiz mogu ostavriti +10% popusta na već postojeće popuste: https://haohan.hr/category/popusti/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/haohan_skola_kineskog_jezika/
Dodatne info: info@haohan.hr / 099 58 567 35 / www.haohan.hr

Tagovi: Vesna Baćović, Golden Whip Stream, Hunan, Wulingyuan, Zhangjiajie, Avatar, James Cameron, Changhsha, Mao Zedong
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE