GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hedge fondovi povlače se iz dionica, upitno smanjenje kamata

Hedge fondovi povlače se iz dionica, upitno smanjenje kamata
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 08:44
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Na financijskim tržištima moglo bi se ostvariti ono čega su se ulagači jako pribojavali prošle jeseni - da će Fed još dugo zadržati visoke kamatne stope.

Posljednjih dana burzovni indeksi više ne postižu rekorde, ali su svakim danom na povijesnom vrhuncu cijene zlata.

Danas će u SAD-u biti objavljeni podaci o inflaciji u ožujku, mjerenoj Indeksom potrošačkih cijena (PCI). Predviđa se da će Core PCI (isključujući hranu i energiju) rasti za 3,7 posto na godišnjoj razini. To je nešto bolje od veljačke temeljne inflacije (3,7), ali još uvijek znatno iznad ciljanih dva posto.

Time se smanjuje vjerojatnost Fedovog lipanjskog smanjenja kamata. Početkom godine većina je očekivala pad ključne kamatne stope Feda s 5,50 na 4,0 posto, no sada se čini sve izglednijim da će ovogodišnje ukupno smanjenje biti upola manje, ne 150 baznih bodova, nego 75. Neki vjeruju da čak i te su prognoze preoptimistične, a središnjeamerički upravitelj imovinom Vanguard smatra da smanjenja kamata vjerojatno uopće neće biti.

Uz prijetnju realizacije scenarija "više za duže" (veće kamate na dulje vrijeme), kupci rizičnih instrumenata gube dah nakon vrlo ohrabrujućeg prvog kvartala, a povlače se i hedge fondovi. Kako je izvijestio Goldman Sachs, prošli tjedan zabilježena je najagresivnija prodaja hedge fondova od sredine siječnja.

Njujorški burzovni indeksi Dow Jones prošli su tjedan izgubili više od dva posto (najviše ove godine), a i novi je tjedan obojen crveno. UI dionice su također odbijene. Nvidia je jučer skliznula na 830 dolara i tako je već 15 posto udaljena od rekorda. Korekcija prema dolje naravno ne iznenađuje, budući da je smjer od kraja listopada strmo uzlazni. Time je dividendni prinos indeksa S&P 500 pao na samo 1,35 posto, što je jedan od najnižih prinosa i već sasvim blizu rekordno niske razine iz prvog kvartala 2000. (1,12 posto).

Na sjednici ECB-a u četvrtak gotovo sigurno neće snižavati kamate koje su trenutno rekordno visoke na četiri posto (ako je riječ o pasivnoj kamati). No, moglo bi se dogoditi da Europska središnja banka jasno naznači da planira sniziti stope u lipnju.

Tagovi: HEDGE FONDOVI, DIONICE, KAMATE, FED, GOLDMAN, NVIDIA, ZLATO
PROČITAJ I OVO
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
VISOKI PRINOSI
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
KOLUMNA - Budući da su njujorške burze na krilima dionica AI kompanija poput Nvidije koje postavljaju rekorde i hvale se visokim dugoročnim prinosima, razumno je zapitati se koliko ovo još može trajati. Hoće li sljedeće desetljeće biti jednako profitabilno?
Rekordna globalna zaduženost
DUG
Rekordna globalna zaduženost
KOLUMNA - Stara burzovna mudrost kaže da ima smisla prodati dionice u svibnju i vratiti se na tržište na jesen. No ove godine takva taktika za sada ne pali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE