GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAANG ponovo jaše

FAANG ponovo jaše
TEHNOLOŠKI DIVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2023 / 08:02
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dionice Mete (Facebook) u studenom su vrijedile manje od 90 dolara, a sada su se popele iznad 240 dolara. To predstavlja rast od 170% u pet mjeseci. Ove su godine porasle i preostale dionice tehnoloških divova.

Krovna Facebookova tvrtka Meta u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvarila prihod od 28,65 milijardi dolara, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 2,7 posto. Ovo je prvo povećanje prihoda u posljednja četiri tromjesečja, a ujedno su i optimistični izgledi Mete također impresivni jer za tekuće tromjesečje očekuju prihode između 29,5 i 32,0 milijarde dolara. "Bilo je ovo uspješno tromjesečje i naša zajednica nastavlja rasti. Također postajemo učinkovitiji", rekao je izvršni direktor Mark Zuckerberg koji se sve više kladi na metaverzum (svijet virtualne stvarnosti), za koji vjeruje da će biti sljedeća točka proboja. na internetu.

Iako je neto kvartalna dobit Mete pala 24 posto (na 5,7 milijardi dolara), to nije zaustavilo uzbuđene kupce, koji su u četvrtak "licitirali" cijenu dionice za 15 posto, na razinu iznad 240 dolara. To je 170 posto više od dna u studenom, ali još uvijek 37 posto niže od rekorda postavljenog u rujnu 2021. Prošle godine tvrtka se suočila s brojnim problemima. Njegovo tromjesečno predviđanje prihoda od više od 40 milijardi dolara je promašeno, dionice su izgubile dvije trećine svoje vrijednosti i očito Wall Street sada ponovno vjeruje da je Meta (ili Facebook) sposoban povećati prihode, iako ni blizu kao što je nekoć bio nakon dvostrukog povećanja -znamenkaste stope, što je također donijelo masne povrate vlasnicima dionica.

Ostatak FAANG tehnoloških divova (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) također je zabilježio bolje poslovanje u prvom kvartalu od očekivanog u mnogim segmentima, a Appleovi rezultati čekaju se do četvrtka. Naftaši su objavili i poslovne rezultate za prva tri mjeseca ove godine.

U novom tjednu pozornost tržišnih sudionika preusmjerit će se s tromjesečnih objava na akcije američke središnje banke. Nakon dvodnevne sjednice u svibnju, očekuje se da će Fed u srijedu objaviti da povećava ključnu kamatnu stopu za još četvrt postotnog boda, na 5,0-5,25 posto, budući da se inflacija usporava sporije od željenog. Ožujski indeks cijena za izdatke za osobnu potrošnju (PCE), Fedovo omiljeno mjerilo inflacije (i veliki utjecaj na odluke o kamatnim stopama), porastao je 0,1 posto na mjesečnoj i 4,2 posto na godišnjoj razini, što je znatno manje nego u veljači ( 5,1%). Ipak, nema razloga za zadovoljstvo, budući da je temeljna PCE inflacija (to jest, isključujući nestabilne cijene hrane i energije) porasla za 0,3 posto na mjesečnoj razini (i lagano skliznula s 4,7 na 4,6 posto na godišnjoj razini).

Tagovi: FAANG, Meta Platforms, Facebook, Apple, Microsoft, tržište kapitala, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE