GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Epidemija više nije najveća briga investitora

Epidemija više nije najveća briga investitora
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2021 / 16:54
Autor: Siniša Malus
KOLUMNI - Oči investitora ovoga su tjedna bile uprte u Federalne rezerve, odnosno u to što će reći guverner Jerome Powell.

I guverner ih nije razočarao, dapače. Dobili su pojačanu dozu optimizma.

"Još ne", odgovorio je guverner Jerome Powell na konferenciji za novinare na pitanje je li vrijeme za smanjenje kupovina obveznica.

Fed predviđa da će nastaviti "kampanju" istim tempom, iako očekuje veći gospodarski rast od prethodno procijenjenog. Očekuje se da će BDP u SAD-u ove godine porasti za 6,5 posto, što je mnogo više od prosinačke procjene (4,2%). Očekuje se da će inflacija ove godine doseći 2,2 posto, dugoročno ostajući na oko dva posto. Dok Powell ostaje voljan u svojim stavovima, kako one u financijskom svijetu nazivaju one koji se klade na labaviju politiku, indeks Dow Jones iz New Yorka prvi je put u srijedu premašio 33.000 bodova.

No, u drugoj polovici tjedna taj se trend nije nastavio, jer je prinos na desetogodišnju američku obveznicu dosegao 1,74 posto (najviši u posljednjih 14 mjeseci), što je ohladilo žar za kupnjom na Wall Streetu. Tjedni "prinos" je negativan - Dow je u pet dana izgubio pola posto.

Nedavno prihvaćeni novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara i ubrzanje programa cijepljenja podržava rotaciju kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za 'lockdowna' bio predvodnik po rastu na tržištu, u cikličke sektore, kao što su financijski, industrijski i energetski, koji bi se trebali brže oporaviti zahvaljujući poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarske aktivnosti.

Međutim, ubrzanje oporavka gospodarstva i golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli bi izazvati jačanje inflacije.

Sve ovo što se ove godine događa na tržištima obveznica (pad cijena obveznica i posljedično veći traženi prinosi) zabrinjava investitore čak i više od epidemije. Prema istraživanju Bank of America, prvi put otkako je covid okrenuo svijet naopako, epidemija više nije na vrhu popisa najvećih rizika na dionicama, već inflacija. U anketi među 220 ulagača koji su upravljali s ukupno 630 milijardi aktiva u ožujku, 37 posto dotičnih zabrinjavala je inflacija koja bi mogla "pogoditi" do kraja epidemije, a trendovi na tržištima obveznica već upozoravaju na takve scenarij.

Na drugom je mjestu, s 35 posto, moguća pretjerana reakcija Feda na gospodarski oporavak i pad otkupa obveznica, a na trećem mjestu (15 posto) je epidemija. Prvi put od veljače 2020. glavna briga nije bila s covid-19 i svime što uz to ide. U anketi su ulagači kao čimbenike rizika naveli moguće veće poreze i oštrije propise, kao i rizik od mjehura na burzi, u mnogo manjoj mjeri.

Tagovi: tržište kapitala, američke obveznice, inflacija, Wall Street, Bank of America, američka ekonomija, Jerome Powell, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
Život u ritmu QR koda
KOLUMNA - Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.
Tko će zaustaviti Elona?
TRŽIŠTE I UTJECAJ
Tko će zaustaviti Elona?
KOLUMNA - Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov utjecaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem.
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE