GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomski scenarij iz snova na Zapadu

Ekonomski scenarij iz snova na Zapadu
SVIJETLE PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 07:50
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Ekonomska otpornost početkom ove godine obilježena je dinamikom tržišta gdje su obveznice izgubile glavnicu i dobile prinose, dok su dionice dobile na vrijednosti.

Potonji je vođen dosljednom korporativnom profitabilnošću i smanjenjem inflacije. Unatoč mogućim geopolitičkim utjecajima, trenutačni gospodarski ciklus ukazuje na održivu korporativnu zaradu i povoljno okruženje za dionice, podržano omekšavanjem cijena i očekivanim smanjenjem kamatnih stopa ove godine. Eskalacija na Bliskom istoku mogla bi, naravno, gurnuti cijene nafte naviše, iako moramo biti svjesni da je kontekst sada vrlo drugačiji nego što je bio 1970-ih. Sada je svijet samo malo manje ovisan o nafti kao izvoru energije, a osim toga, proizvodnja nafte sada je geografski ili globalno više raspršena i stoga manje ranjiva. Ukratko, inflacija pokazuje obećavajuće znakove popuštanja prema ciljevima središnje banke, podržana nižim troškovima energije i hrane.

U svakom slučaju, izazovi kineskog gospodarstva izazivaju zabrinutost, jer se kineska gospodarska slabost na ovaj ili onaj način "izvozi" u Europu, što može kratkoročno pogodovati europskom potrošaču, povećati marže nekim europskim tvrtkama, ali dugoročno može uzrokovati probleme koje sada uglavnom osjeća njemačka automobilska industrija i neke druge europske industrije.

U ovom trenutku možemo detektirati dinamično kretanje na tržištu sirovina i zlata, gdje zlato bilježi nove vrhunce. Taj je trend potaknut smanjenim povjerenjem potrošača, blažim podacima o inflaciji i očekivanjima smanjenja kamatnih stopa, uglavnom od strane Fed-a. Istodobno, povijesni podaci pokazuju da izborne godine donose povećanu volatilnost tržišta, ali bez značajnih razlika u prinosima u odnosu na neizborne godine. Unatoč znakovima popuštanja, tržište rada ostaje snažno, što dokazuju snažni podaci o zapošljavanju.

S obzirom na to da smo u izbornoj godini, to znači da se može očekivati politički pritisak na Fed, inače neovisnu instituciju, da prilagodi svoju monetarnu politiku. Ti čimbenici utječu na očekivanja smanjenja kamatnih stopa. Stoga se očekuje da će Fed prije izbora u SAD-u barem jednom sniziti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, odnosno za 25 baznih bodova, a do kraja godine za 75. Do ublažavanja financijskih uvjeta već bi moglo doći u drugom kvartalu, točnije u lipnju, što će potaknuti daljnji gospodarski rast do kraja godine.

U većini zapadnih gospodarstava, ali posebice u SAD-u, nastaje gotovo (barem za sada) scenarij iz snova kombinacije očekivanog smanjenja kamatnih stopa, rasta plaća i stišavanja inflacije uz gotovo punu zaposlenost. U ovom trenutku očekivanog tzv. mekog prizemljenja, možemo se zapitati koje su investicije prikladne. Izvorno bismo ciljali na ulaganja s dugim "trajanjem", što znači ona s najvećim budućim novčanim tokovima za koje se također očekuje da će najviše dobiti, uključujući tehnološke dionice kompanija kao što su Microsoft, Google, Intel, AMD, Nvidia i Nasdaq, i duge -ročne državne obveznice, na primjer putem ETF-ova kao što je IS05 usmjeren na europske 20-godišnje obveznice i TLT s američkim 20-godišnjim i višegodišnjim obveznicama.

Očekuje se da će mala i srednja poduzeća koja su izravno povezana s krajnjim potrošačima i imaju relativno široku, ali upravljivu razinu duga, poput onih u indeksu Russell 2000 kojem se pristupa putem IWM ETF-a, također imati koristi od jeftinijih zajmova i stimulirane potrošnje zbog niže kamatne stope.

Tagovi: ZAPAD, EKONOMIJA, ZAPOSLENOST, FED, KAMATE, MICROSOFT, INTEL, NVIDIA, ZLATO
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE