GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

E-mail adresa bivšeg zaposlenika: Ograničenja i preporuke

E-mail adresa bivšeg zaposlenika: Ograničenja i preporuke
KOMUNIKACIJA I PRAVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 19:20
Autor: Ines i Marko Krečak, Centar Feralis
KOLUMNA - E-mailovi su oblik komunikacije bez koje kompanije praktički ne mogu poslovati. Kroz vrijeme, u emailovima ostaje zadržana velika količina poslovnih informacija i znanja o kompaniji, a kroz dinamiku poslovanja mnogi upravo u emailovima drže svojevrsnu i jedinu arhivu.

Poslodavcu je ta arhiva važna iz nekoliko razloga, od kojih su najčešći dokazivanje u sporovima i parnicama pred regulatornim i zakonskim tijelima, u njima su informacije koje su neophodne za kontinuitet poslovanja ključnih poslovnih procesa za kompaniju, ali to mogu biti i vitalne informacije vezane za vanjske partnere i dobavljače. No, što se događa kada zaposlenik, čija je e-mail arhiva važna kompaniji, odlazi iz kompanije te ima li kompanija pravo na njegov e-mail i nakon njegovog odlaska?

Smije li i pod kojim uvjetima uopće pristupati elektronskoj pošti svog zaposlenika? Pročitajte u nastavku nedavni slučaj iz Belgije kada emailovi zaposlenika ostanu aktivni i nakon odlaska zaposlenika i prijedlog kako je to moguće regulirati.

Mala obiteljska tvrtka u Belgiji našla se u nezavidnom problemu nakon što je uručila otkaz izvršnom direktoru, sinu vlasnika tvrtke nakon čega je i više zaposlenika iz te tvrtka, članova obitelji samostalno otišlo no, tvrtka je dalje nastavila koristiti njihove poslovne e-mail pretince zbog čega je bivši izvršni direktor prijavio tvrtku zbog povrede osobnih podataka, izvijestilo je Belgijsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka.

Nadzorno tijelo prvotno je pokušalo posredovati u mirenju a nakon neuspjeha predmet je završio na sudu gdje je utvrđena povreda osobnih podataka radi povrede načela obrade, zakonitosti obrade, nedovoljne transparentnosti i modaliteta ostvarivanja prava te radi ne osiguravanja brisanja osobnih podataka a tvrtka je kažnjena s 15.000 eura.

Što smo naučili iz ove kazne?

U svom izvješću nadzorno tijelo utvrdilo je da su adrese e-pošte ostale aktivne i nakon prestanka rada zaposlenika iako se adrese trebaju zatvoriti najkasnije s danom odlaska radnika iz tvrtke. Nakon odlaska radnika tijekom razumnog razdoblja (jedan mjesec) potrebno je ubaciti automatiziranu poruku kojom se pošiljatelje informira o činjenici da je zaposlenik više nije djelatnik te tvrtke. Takav razumni rok može se i produžiti ali ne duže od tri mjeseca. U slučaju produženja roka o tome treba informirati bivšeg radnika te nakon proteka maksimalnog roka poštanski sandučić potrebno je trajno izbrisati.

Postavlja se pitanje da li je moguće automatsko prosljeđivanje e-pošte na drugu e-poštu koju odredi zaposlenik. Međutim, nadzorno tijelo smatra da nije prihvatljivo rješenje automatsko prosljeđivanja e-pošte na drugu e-adresu jer u slučaju automatskog prijenosa, bez obavještavanja pošiljatelja poruke, izostaje kontrola nad dolaznom ili "in" e-poštom. Štoviše, u tom bi se slučaju potencijalno osjetljivi privatni podaci otkrili bez znanja dotične osobe ali i dopisnika.

Zakoniti temelj poslodavca za pristup e-mail adresi svog zaposlenika

Poslodavac može izvršiti uvid u poslovnu e-mail adresu, kao i upotrebljavati adresu e-pošte za vrijeme rada i nakon prekida radnog odnosa kako bi zaštitio određena prava i interese, dobio efikasan uvid u poslovni proces i kako bi se zaštitio od mogućih nezakonskih poteza zaposlenika. No, u takvim slučajevima mora postojati ravnoteža između interesa poslodavca i prava na privatnost zaposlenika.

Sam zakoniti temelj za upotrebu adrese e-pošte nakon prekida radnog odnosa stoga može biti "legitimni interes tvrtke kako bi osigurala dobro funkcioniranje organizacije i kontinuitet njezinog rada", iako i takav legitimni interes prestaje nakon gore spomenutog maksimalnog vremenskog okvira za automatski odgovor od tri mjeseca. Navedeni legitmni interes odnosi se i na sve kopije emailova na drugim lokacijama (npr. cloud, interni server itd) nakon gašenja email adrese.

Koje uvjete je potrebno prethodno zadovoljiti?

Zaposlenik koji ima pristup internetu u vrijeme radnog vremena prije svega treba biti upoznati s tehničkim i organizacijskim mjerama zaštite koje su poduzete od strane poslodavca, s načinom upotrebe službenog e-maila, pod kojim uvjetima se mogu koristiti službeni mailovi za privatne potrebe, smiju li se koristiti privatne e-mail adrese za vrijeme radnog vremena, koji je postupak za otvaranje službenog e-maila od strane poslodavca u slučaju duljeg odsustva radnika, način postupanja s e-mail adresom nakon prestanka radnog odnosa i način obavještavanja radnika o eventualno provedenim procedurama nakon njegova odlaska, i drugo.

Pri tome je nužno istaknuti da onda kada poslodavac zadržava i uređuje pravo pristupa e-mailu svog zaposlenika mora strogo zabraniti upotrebu službenog e-maila u privatne svrhe ili organizirati na način da temeljna prava zagarantirana Ustavom ne budu prekršena kod pristupa privatnoj korespondenciji.

Zaposlenik bi o svemu navedenom trebao biti obaviješten već prilikom samog zapošljavanja, a isto je preporuka učiniti upoznavanjem radnika s IT pravilnikom, određenom politikom ili drugim aktom organizacije u kojem se takvo postupanje poslodavca uređuje.

Iz navedenog vidimo da je svakom poslodavcu dozvoljeno nadzirati korištenje interneta i elektroničke pošte svojih zaposlenika te ima pravo kontrolirati i urediti informatičke sisteme i pristup internetu na način na koji istome najbolje odgovara. Međutim, takvo postupanje potrebno je jasno urediti i s njime zaposlenika prethodno upoznati te pri tome nastojati zaštiti privatnost radnika u što većoj mjeri kako ne bi došlo do povrede osobnih podataka i mogućih kažnjavanja.

Tagovi: E-mail adresa bivšeg zaposlenika, elektronska pošta
PROČITAJ I OVO
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE