GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata

Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2023 / 07:21
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.

Time su nam središnje banke pokazale da takvo ponašanje možemo očekivati i u budućnosti, što znači da možemo očekivati da će se problemi u bankarskom sektoru uvijek rješavati na račun povećanog moralnog hazarda kako bi se izbjegle sistemske krize.

Ovotjedni bankovni problemi doveli su do pada 6-mjesečnog Euribora, s 3,46 posto prošlog četvrtka na 3,13 posto u srijedu, budući da je rizik u globalnom bankarskom sustavu smanjen nakon intervencije i komunikacije nekih središnjih banaka. No, istina je i da je Euribor pao i zato što su se na tržištu pojavile prognoze da bi Europska središnja banka (ECB) mogla smanjiti zaoštravanje monetarne politike. Ali nije: jučer je podigao sve tri ključne kamatne stope za 50 baznih bodova i ponovno naglasio važnost svoje borbe protiv inflacije.

Porast kamatnih stopa zabilježen u proteklih devet mjeseci može biti dobra vijest za štediše jer može donijeti veće povrate na ulaganja kao što su obveznice ili depoziti. Tako smo ovaj tjedan svjedočili uspješnom plasmanu slovenskih državnih zapisa od 3 i 6 mjeseci, gdje se prijavio veliki broj fizičkih osoba. To se može smatrati dobrim ili uspješnim testom za buduću ponudu višegodišnjih državnih obveznica građanima. Čak i neke, inače rijetke, banke u našoj zemlji već sada nude više od nule povrata na depozite.

S obzirom na to da je ECB jučer odredio kamatnu stopu na depozite od tri posto te da će je u budućnosti dodatno povećavati, moglo bi se očekivati da će konkurencija na domaćem bankarskom tržištu u budućnosti samo rasti te ćemo moći vidjeti ponudu viših naslage. Svakako, to ne znači loše vijesti za investitore na burzi.

Ako tvrtka dobro posluje i ima stabilan novčani tok, još uvijek može isplatiti dividende bez obzira na rastuće kamatne stope. Tvrtke s velikim dugom, osobito ako je dio duga varijabilan, obično su osjetljivije na utjecaj rastućih kamatnih stopa na isplatu dividendi. To je zato što će morati plaćati veće kamate na svoje zajmove, što može smanjiti novčani tok dostupan za isplatu dividendi. Poduzeća s niskim zaduženjem i stabilnim novčanim tokom manje su osjetljiva na utjecaj rastućih kamatnih stopa.

Tagovi: tržište kapitala, kamatne stope, Credit Suisse, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE