GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dosta razloga za optimizam na svjetskim tržištima

Dosta razloga za optimizam na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2023 / 09:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Svjedoci smo pozitivnog početka godine na globalnim tržištima kapitala.

Najvažniji indeksi bilježe solidan rast u prva dva tjedna 2023. Čini se da bi i nastavak godine mogao biti nešto pozitivniji.

Mnogi tržišni igrači vjeruju da podaci o inflaciji u SAD-u pokazuju da Fedova agresivna povećanja kamatnih stopa imaju željeni učinak.

Kao rezultat toga, oni misle da to sugerira da bi američka središnja banka mogla usporiti povećanje stopa početkom veljače. Iako je vrhunac inflacije vjerojatno iza nas i Fed sigurno može usporiti rast kamatnih stopa, inflacija još nije blizu ciljane razine središnjih banaka od 2 posto. Fed je jasan da će učiniti sve što je potrebno kako bi inflaciju spustio na 2%.

Inače, svjedoci smo pozitivnog početka godine na burzama. Svjetsko tržište dionica već je ove godine dobilo preko tri posto. Uz ohrabrujuću razinu inflacije u SAD-u, početak godine na globalnim tržištima dionica više-manje je obilježen prosinačkim očitanjima inflacije za Njemačku i Francusku i boljim od očekivanih prosinačkih PMI pokazatelja za Europu. Bolji makroekonomski pokazatelji ponajviše su odraz nižih cijena energenata u posljednja dva mjeseca.

Donekle pozitivnom ozračju pridonijelo je i poboljšanje situacije u epidemiji covida u Kini. Cijene prirodnog plina u Europi pale su ispod 70 eura po megavat satu i dosegle novu najnižu vrijednost od sredine veljače prošle godine, odnosno na razini su razdoblja prije početka rata u Ukrajini. Neočekivano visoke zimske temperature smanjile su zabrinutost oko mogućih nestašica plina i posljedičnog racionaliziranja.

Inače, kretanje tečajeva na svjetskim tržištima i ove godine uvelike će ovisiti o budućim odlukama središnjih banaka, pri čemu ne očekujemo da će Fed u prvom tromjesečju podići kamatnu stopu iznad 5,25 posto, jer smatramo da je vrhunac inflacije već iza nas.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE