GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

­ Dolazi razdoblje fiskalne ekspanzije ­

­ Dolazi razdoblje fiskalne ekspanzije ­
ŠTO MUČI INVESTITORE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 09:37
Autor: Marko Majić
­ANALIZA - Ulagače širom svijeta trenutno muče dva procesa koja negativno utječu na cijene dionica i obveznica.

S jedne strane to je rast kamatnih stopa uz ostale negativne elemente zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka, a s druge pad globalne potražnje.

Kao što se i očekivalo, Europska središnja banka (ECB) jučer je povećala ključne kamatne stope za 75 baznih bodova. Bez obzira na to što se radi o trećem uzastopnom većem povećanju kamatnih stopa u kratkom razdoblju, Upravno vijeće ECB-a očekuje da će i dalje morati podizati kamatne stope u svjetlu očekivanih uvjeta.

Nove kamatne stope ECB-a stupit će na snagu 2. studenoga 2022. Tog datuma očekujemo da će Federalne rezerve SAD-a podići ključne kamatne stope za najmanje 75 baznih bodova jer je američko gospodarstvo poraslo za 2,6 posto u trećem tromjesečju 2022. u međugodišnjoj usporedbi (umjesto očekivanih 2,4 posto). Time se zamah američkog gospodarstva tek neznatno oporavio nakon kontrakcije u prvoj polovici godine.

Do kraja godine, točnije 14. prosinca, možemo očekivati da će Fed ponovno podići kamatne stope za najmanje 50 baznih bodova. Na kraju godine očekuje se da će Fedova (gornja) ključna kamatna stopa iznositi 4,45 posto. Početkom godine iznosila je 0,25 posto.

U Europi, SAD-u i drugdje smo na samom početku visokih fiskalnih ulaganja, koja će u budućnosti moći dodatno podržati inflaciju i tržišta dionica. Prijelaz s monetarne na fiskalnu ekspanziju omogućit će okruženje povećanih kamata i cijena, a najvjerojatnije i snažno tržište rada.

Pred nama je razdoblje ekspanzivne fiskalne politike: javni novac odlazit će u infrastrukturu, razvoj, znanost, “zelenu tranziciju” i slično. Globalne će tvrtke, naravno, u budućnosti biti na dobitku na račun fiskalne ekspanzije.

Tagovi: tržište kapitala, monetarna politika, fiskalna politika, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
RAZLIČITI SIGNALI
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
KOLUMNA - Američko tržište rada ostaje snažno, ali postoje neki znakovi da se inflacija smiruje i, prije svega, da Fed više neće biti agresivan. Barem se ulagači nadaju, pa nije iznenađujuće nastaviti dijeliti indekse dionica.
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE