GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice NLB Grupe čine se dobra oklada

Dionice NLB Grupe čine se dobra oklada
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 08:25
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Ekspanzivna fiskalna politika u budućnosti će biti usmjerena na potporu investicijama u zelene tehnologije, infrastrukturu, mobilnost i istraživanje, što će potaknuti gospodarski rast.

Domaća uvrštena poduzeća imat će koristi od snažnog tržišta rada i očekivanog gospodarskog rasta. Domaće tržište dionica pokazuje obećavajuće znakove, što ga čini i dalje atraktivnim za ulaganja. Domaći burzovni indeks ove je godine ojačao 18,2 posto, što je i uz manju volatilnost više od njemačkog DAX-a i američkog S&P 500. Među domaćim vodećim dionicama ostaje zanimljiv buket domaćih ulaganja u koji spada Krka od Novo Mesto, Zavarovalnica Triglav, Sava Re, Luka Koper, Petrol i NLB.

Tržišna kapitalizacija NLB-a trenutačno se kreće oko 1,5 milijardi eura, dok se ove godine, a slično iu idućoj godini, može očekivati između 350 i 400 milijuna eura dobiti. Zbog povećanih rizika u eurozoni, koji proizlaze iz rasta cijena, hlađenja gospodarstva i povećanja kamatnih stopa, vjerojatno treba očekivati veću razinu rezervacija kod europskih banaka za ovu godinu. Cijena dionice na tržištu u trenutku pisanja je 74,2 eura, a knjigovodstvena vrijednost veća je od 121 eura, što znači koeficijent 0,63. Ukratko, u ovom će trenutku mnogi investitori zaključiti da dionice NLB-a kotiraju na Ljubljanskoj burzi po atraktivnoj cijeni. Istodobno, pokazatelj između cijene dionice na tržištu i dobiti P/E je nizak i iznosi P/E 4,3. No, ako uzmemo u obzir trenutnu cijenu i očekivanu dobit za ovu godinu, taj pokazatelj pada ispod četiri.

Uz produljeno povećanje profitabilnosti, možemo očekivati povećanje dividendi u budućnosti. Inače, istina je da banka ima usko grlo za širenje putem akvizicija, posebice u smislu kapitalne adekvatnosti, a ako ima veći udio isplate dividende, to može značiti da će budući rast biti ograničeniji. S druge strane, ako u srednjoročnom razdoblju ne bude zanimljivog cilja preuzimanja, banka neće moći neograničeno dugo održavati povećanu adekvatnost kapitala.

Zbog višeg Euribora, NLB grupa ima koristi od varijabilnih kredita i razlike između cijene depozita klijenata i kamata koje dobiva od ECB-a i drugih banaka. Zbog ovih čimbenika očekuje se da će Grupa ostvariti više od 200 milijuna eura dodatnih prihoda od kamata na godišnjoj razini - i ove i prošle godine.

Očekujemo da će Euribor u nadolazećim mjesecima dobiti još 50 baznih bodova, što znači još veću očekivanu profitabilnost u odnosu na 2022. Kamata na ovoj razini, s obzirom na snažno tržište rada u zemlji, gotovo je idealna za profitabilnost banke, jer nije preniska ni previsoka. Inače, istina je da se odnos cikličnosti gospodarstva i tržišta rada donekle pokvario zbog nedostatka radne snage. Snažno tržište rada stoga nije dovoljno za procjenu zdravlja gospodarstva, što će s jedne strane vjerojatno dovesti do nešto većeg broja bankarskih rezervacija ove godine, dok će s druge strane omogućiti kućanstvima da otplate svoje povećane obveze. Tvrtke će nastojati zadržati radnu snagu iu vrijeme gospodarske stagnacije, jer su suočene s vrlo lošim demografskim uvjetima u zemlji i šire.

NLB Grupa ima 5,8 milijardi eura varijabilnih kredita, pri čemu je povećani Euribor u prvom tromjesečju ove godine ostvario 56,8 milijuna eura više kamata na varijabilne kredite u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Od toga je 23,6 milijuna eura više prihoda od kamata od stanovništva, a 33,2 milijuna eura više od poduzeća.

Kamatnim prihodima NLB-a u prvom tromjesečju pridonijela je i razlika između prinosa na depozite koje NLB nudi klijentima i kamata koje banka dobiva od ECB-a ili drugih banaka. Ovaj rast prihoda od kamata očituje se u dodatnih 25,1 milijun eura prihoda od kamata samo u prvom kvartalu ove godine. Ukupno, neto prihod od kamata u prvom tromjesečju bio je 71,8 milijuna eura veći na godišnjoj razini, što je dalo odlučujući doprinos 120 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja u prvom tromjesečju.

Očekuje se da će ovaj trend ojačati u preostalim tromjesečjima ove godine zbog rastućih kamatnih stopa. Postoje vremenski odmaci s varijabilnim kreditom, pri čemu je šestomjesečni Euribor na kraju prvog tromjesečja iznosio 3,3 posto i 3,9 posto u vrijeme pisanja. Uz to, NLB je povećala i nekamatne prihode u prvom tromjesečju jer se nastavila kontrola troškova.

Ukratko, očekujemo da će preostala tromjesečja ove godine biti obećavajuća za NLB u smislu poslovanja. Povećanje ključnih kamatnih stopa donijelo je NLB-u dodatnu dobit koja u doba niskih kamata nije bila dostupna. Istodobno, kamate nisu toliko visoke da bi ljudi imali problema s otplaćivanjem obveza, što, između ostalog, omogućuje stabilno tržište rada u zemlji i regiji. To znači da NLB ima dobru kamatnu poziciju, što presudno pridonosi profitabilnosti banke. Stanje depozita u NLB-u pokazuje povjerenje klijenata u domaću banku i njen snažan brend u zemlji i šire. Ova stabilnost u financiranju kroz veći udio depozita je pozitivan znak, kao i zabrana

Tagovi: NLB Grupa, Blaž Brodnjak,, Nova ljubljanska banka, Euribor
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE