GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice europskih banaka ove godine su bile dobra oklada. Što slijedi?

Dionice europskih banaka ove godine su bile dobra oklada. Što slijedi?
BANKARSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 08:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dionice banaka trebale bi biti dobar izbor sa znatno višim kamatama, a time i višom kamatnom maržom.

Ove su godine tečajevi europskih banaka doista osjetno porasli, no sada su krenuli prema dolje, što je također posljedica namjera vlade da dodatno oporezuje banke.

Ostavimo ovaj put po stra američki bankarski sektor, koji je posebno proljetos imao konkretnih problema s propašću nekih srednjih banaka, a dionički indeks banaka (KBW Nasdaq Bank Index) od početka godine izgubio je 19 posto. U međuvremenu, europske banke plove s dobrim vjetrom koji im je u leđa poslala Europska središnja banka, koja je podigla pasivnu kamatu na 3,75 posto. Ovo je potpuno drugačija situacija nego prije godinu i pol, kada je pasivna kamata bila negativna.

Ukratko: banke sada mogu svoj višak likvidnosti "parkirati" uz lijepu kamatu kod ECB-a, a s druge strane ne moraju štediše razmaziti konkretnim kamatama na depozite. U Sloveniji je to bilo sasvim očito, a NLB je tek u rujnu ponudila barem približno solidne kamate na dugoročno oročene depozite.

Indeks dionica europskih banaka Stoxx od početka godine ojačao je 18 posto, što je znatno više od elitnog indeksa Stoxx 600 (+7,5%), no prognoza za ostatak godine više nije obećavajuća. Gospodarstvo se hladi, a s njim i tržište nekretnina, što će mnoge prezadužene investitore staviti u dodatne probleme. Sve je veći i broj tvrtki koje više ne mogu podmirivati svoje obveze.

U Njemačkoj je u srpnju broj zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka porastao za gotovo 24 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Dionice njemačke banke Commerzbank jučer su pale za šest posto (na 9,63 eura) i bile najveći gubitnici unutar elitnog indeksa DAX. Britanska banka Barclays snizila je ciljnu vrijednost dionica Commerzbanke (s 12,50 na 10,80 eura), napisali su da će iduće godine, kada ECB-ove kamate više neće rasti, kamatna marža biti pod pritiskom. Znakovito je da Commerzbanka kotira samo na pola knjigovodstvene vrijednosti, dok je kod američkog JPMorgana taj omjer 1,5.

Tagovi: banke, europske banke, stoxx600
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE