GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja

Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 07:44
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nešto lošiji podaci o inflaciji ohladili su Wall Street, a čak je i bitcoin “usporio” u dosezanju novih rekorda. Europske su dionice u međuvremenu zabilježile rast osmi tjedan zaredom.

Mjesečna inflacija u veljači u SAD-u iznosila je 0,4 posto na potrošačkoj razini (CPI indeks), odnosno 0,6 posto na proizvođačkoj razini (PPI), odnosno upola manje ako izuzmemo utjecaj hrane i energenata. Obje brojke su malo iznad očekivanja, tako da Fed vjerojatno neće žuriti sa smanjenjem kamata, pogotovo jer je gospodarstvo još uvijek u dobrom stanju. Članovi američke središnje banke idući će se put sastati na dvodnevnom sastanku ovog utorka, ali gotovo sigurno neće mijenjati kamatne stope koje su trenutno na najvišoj razini u 17 godina. Stoga će biti važnije slijediti riječi guvernera Jeromea Powella i saznati kada će se to dogoditi. Većina se kladi na lipanjsku sesiju.

Burze žele niže kamate, za tvrtke to znači povoljnije zaduživanje. Konkretno, tehnološkim tvrtkama koje se tek razvijaju pogoduju niže kamate, dok velikim (i nisko zaduženim) tvrtkama koje ostvaruju visok novčani tok i "lete" na krilima umjetne inteligencije u zadnjih godinu dana to nije ni važan faktor. Pogledajte samo rast Nvidijine dobiti i cijene dionice (+230% prošle godine, dodatnih 82% ove godine). Analitičari Barclaysa kažu da je Nvidia pridonijela 20 posto rastu indeksa S&P 500 (u utorak je postavio novi rekord) te da je stoga rast S&P još koncentriraniji nego lani. Oštar oporavak od listopadskog dna (S&P je od tada dobio 25 posto) pomalo ih zabrinjava, ali dugoročni rast trebao bi biti održiv.

Tri razloga Barclays ističe kao "jamca" daljnjeg rasta burzovnih indeksa. Vjeruju da procjene nisu tako visoke kao što možda mislite. Iako je Nvidia postala tvrtka vrijedna više od dva bilijuna dolara sa svojim ogromnim rastom dionica, višestruka zarada (P/E) Nvidije je oštro pala zbog ludog uspjeha Nvidijinog poslovanja. Isto vrijedi i za ostale velike tehnološke tvrtke. Pitanje je li to točno - LSEG Datastream izvještava da se dionicama obitelji 7 veličanstvenih trguje 33 puta više od očekivane zarade u sljedećih 12 mjeseci, što je više nego na kraju 2022., kada je P/E iznosio 26.

Drugo, nastavljaju u Barclaysu, makroekonomska slika je povoljna, očekuje se da će nezaposlenost u SAD-u dosegnuti vrhunac od samo četiri posto, bez ikakvih znakova gubitka radnih mjesta. A postoji još jedan razlog zašto bi globalna tržišta dionica mogla nastaviti rasti ove godine: vrlo je rijetko da indeksi preokrenu kurs nakon tako dobrog početka godine. Štoviše, postoji dosta sektora, pa čak i zemljopisnih područja u kojima indeksi još nisu nimalo procvjetali. No, mnogo će očito ovisiti o učinku dionica iz 7 veličanstvenih. Dionice Applea, a posebno Tesle (minus 34% ove godine – nijedna dionica u S&P 500 indeksu nije izgubila više!) trenutno su već ispod svojih 200- dnevnih pomičnih prosjeka. Ako im se pridruži još neka dionica, to će biti signal upozorenja, smatraju u banci Citigroup.

Tagovi: Nvidia, Tesla, Apple, kamate, powell, fed, bitcoin, barclays, kamatne stope, powell
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE