GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW briljira, Home Depot i Walmart proširili strah među investitorima

BMW briljira, Home Depot i Walmart proširili strah među investitorima
DOBITNICI I GUBITNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 09:15
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Njujorški burzovni indeksi u utorak su pretrpjeli najveće gubitke u ovoj godini, Dow Jones je već sada niži nego na ulasku u 2023. Razlog za pesimizam su sve veći prinosi na obveznice, ali i tmurne prognoze najvećih trgovačkih kompanija.

Prognoze iz Walmarta i Home Depota potiču strahove da američko gospodarstvo nije tako čvrsto kao što se čini. Walmart je snizio prognoze za ovu godinu, a njegov financijski direktor John Rainey upozorava da će inflacija imati negativan utjecaj na potrošnju. No, dionice su prkosile negativnim kretanjima i porasle za pola posto. U Home Depotu je bilo drugačije. Veletrgovac kućanskim potrepštinama je doduše ostvario rekordnu dobit u fiskalnoj godini koja je završila u siječnju (i stoga povećava dividendu), ali je u posljednjem tromjesečju promašio prognoze prihoda po prvi put od 2019. i smanjio je svoje poslovanje za cijelu godinu. Dionice su pale sedam posto. Zanimljivo je da hlađenje tržišta nekretnina (koje je povezano s naglim porastom kamatnih stopa na hipotekarne kredite) pomaže tvrtki, budući da Amerikanci navodno odlučuju ostati u svojoj nekretnini i obnavljati je radije nego preseliti se u novi dom (i zadužiti se).

Dow Jones pao je u utorak dva posto (skliznuo je ispod vrijednosti s početka godine od 33.147 bodova), kao i S&P 500 indeks koji je ponovno ispod 4000 bodova. Nasdaq je imao gubitak od 2,5 posto. Atmosfera se vidno kvari nakon odličnog početka godine. Rast u prvih pet tjedana 2023. bio je povezan i s očekivanjima da glavne središnje banke neće ponovno značajno stegnuti remen ove godine, no sada je taj strah puno veći.

Traženi prinos na 10-godišnju američku obveznicu dotaknuo je 3,95 posto (najviše od 10. studenoga), a prinos na dvogodišnju već je 4,725 posto. To su već vrlo atraktivne razine i mnogi ulagači radije ne riskiraju na burzama, već se zadovoljavaju prilično dobrim povratom na tržištu duga, koji sada gotovo pokriva inflaciju, naglasio je za CNBC Nicola Mai iz investicijskog fonda Pimco da će inflacija smanjivala se sporije od očekivanog. Prema njegovom mišljenju, goru krizu ne treba očekivati: "Gospodarski rast će neko vrijeme biti ispod potencijalnog rasta, moguća je i recesija, ali vjerojatno blaga, jer tvrtke imaju jake bilance, a i kućanstva su u dobra pozicija."

I u Europi se burzovna zabava koja je vladala u siječnju smirila, no paneuropski indeks Stoxx 600 ostao je devet posto viši nego s početka godine. Još nešto većim rastom može se pohvaliti Frankfurt, pri čemu valja istaknuti dionice proizvođača automobila. Ako su prijašnjih godina sprječavali veći rast DAX indeksa, od jeseni je drugačije. Također zbog izvrsnih poslovnih rezultata dionice BMW-a, Mercedesa, Porschea te djelomično i Volkswagena ponovno su češće na listi za kupnju.

Dionice BMW-a, koje su jesenas bile ispod 70 eura, premašile su razinu od stotinu eura i najviše su od 2015. godine, kada je također postavljen rekord (123 eura). Rast ima zdrave temelje jer je BMW u prvih devet mjeseci prošle godine imao dobit prije oporezivanja (EBIT) od 20 milijardi eura, što znači rast od 54% u odnosu na (ionako rekordnu) 2021. Mogao bi se pohvaliti i Mercedes značajnog rasta prodaje luksuznih modela, neto dobit lani je skočila za trećinu, na 15 milijardi eura.

Usporedbe radi: u prosjeku novi automobil u Mercedesovoj "floti" sada stoji 72.900 eura ili 20.000 više nego prije tri godine. Stoga ne čudi 50-postotni rast dionice od jeseni, dionica je ipak nešto manje od rekorda od BMW-ove. Obje su još uvijek relativno povoljne, budući da kotiraju pet puta više od ovogodišnje očekivane zarade (P/E). Kao zanimljivost: Teslin P/E ratio je 44. Menadžment Mercedesa upozorava da će ova godina biti vrlo izazovna, da će marže biti niže i da se ovako visoki profiti više neće uzimati zdravo za gotovo.

Tvrtka iz Stuttgarta također je objavila da će od ožujka 700 radnika tvornice u Bremenu (koja je s 12.500 zaposlenih jedna od najvećih Mercedesovih) prijeći na skraćeno radno vrijeme. Razlog su problemi s dostavom. U njemačkoj politici brzo su se pojavile kritike da milijarda dolara dobiti i skraćeni radni dan ne idu zajedno te da nije pošteno na taj način zlorabiti državni novac.

Tagovi: BMW,, Home Depot, Walmart, Mercedes, Tesla, tržište kapitala, Wall Street, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE