GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi optimizam investitora u očekivanju američkog mekog prizemljenja

Blagi optimizam investitora u očekivanju američkog mekog prizemljenja
PSIHOLOGIJA I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 08:05
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Zanimljiva je psihologija burzi. Nvidijini briljantni kvartalni rezultati (više nego udvostručeni prihodi!) nisu donijeli uzbuđenje, a Fedovi nagovještaji da će se kamatne stope morati dodatno dizati nisu izazvali negativnu reakciju na kraju tjedna. .

Dow Jones također je porastao za 300 bodova u petak, iako je guverner Federalnih rezervi Jerome Powell objavio loše vijesti za sve one koji posuđuju novac na dugo očekivanom godišnjem simpoziju središnjih bankara u Jackson Holeu. Ponovio je mantru da će Fed ostati vjeran svojoj obvezi vraćanja inflacije na cilj od dva posto, što neizbježno znači da će biti potrebno još jedno (ili dva) povećanja kamata (vjerojatno ne još u rujnu, dakle na sastanku u studenom) i iznad svega, da će se one zadržati na visokim razinama dulje od prethodnih očekivanja - čini se da čak i duboko u 2024.

Ništa novo, rekli su ulagači, radije obraćajući pažnju na Powellova uvjeravanja da je američko gospodarstvo u dobrom stanju ili da je rast veći od očekivanog (predviđa se da će rast BDP-a biti 5,9% u tekućem tromjesečju), potrošač ostaje spreman potrošiti, a tržište nekretnina također pokazuje znakove oporavka. Ukratko, na vidiku je meko prizemljenje američkog gospodarstva, a to je - iako je prije godinu i pol dana bilo potpuno nezamislivo da će kamatne stope danas biti tako visoke (ključna kamatna stopa u SAD-u je 5,25%, najviše u posljednje 22 godine) - dobra vijest i za financijska tržišta.

Ekonomija se ne hladi kako smo predviđali. Iako se inflacija vidno odmaknula od vrha, što je naravno dobrodošlo, ona je još uvijek previsoka, pa smo spremni podići kamate ako bude potrebno", rekao je među ostalim Jerome Powell u Jackson Holeu. No njegove su jastrebove riječi Wall Street je na to već navikao, pa ovoga puta nije bilo toliko negativnih reakcija kao, primjerice, na prošlogodišnjem simpoziju u američkoj državi Wyoming.

Njujorški S&P 500 i Nasdaq prekinuli su niz od tri uzastopna negativna tjedna, dok je Dow Jones pretrpio drugi uzastopni tjedni gubitak zbog slabijih rezultata energetskih dionica. Američki dolar ponovno je ojačao, indeks dolara (koji je porastao šesti tjedan zaredom) dosegnuo je najvišu razinu od ožujka. Za euro je krajem tjedna trebalo izdvojiti samo 1,0769 dolara. Dužnosnici ECB-a sve su zabrinutiji, rast slabi na starom kontinentu, raspoloženje njemačkih poduzetnika, mjereno Ifo indeksom (vrijednost mu je skliznula sa 87,4 na 85,7 bodova), u kolovozu je opalo četvrti mjesec zaredom.

Tagovi: tržište kapitala, Nvidia, dolar, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE