GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi optimizam investitora u očekivanju američkog mekog prizemljenja

Blagi optimizam investitora u očekivanju američkog mekog prizemljenja
PSIHOLOGIJA I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 08:05
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Zanimljiva je psihologija burzi. Nvidijini briljantni kvartalni rezultati (više nego udvostručeni prihodi!) nisu donijeli uzbuđenje, a Fedovi nagovještaji da će se kamatne stope morati dodatno dizati nisu izazvali negativnu reakciju na kraju tjedna. .

Dow Jones također je porastao za 300 bodova u petak, iako je guverner Federalnih rezervi Jerome Powell objavio loše vijesti za sve one koji posuđuju novac na dugo očekivanom godišnjem simpoziju središnjih bankara u Jackson Holeu. Ponovio je mantru da će Fed ostati vjeran svojoj obvezi vraćanja inflacije na cilj od dva posto, što neizbježno znači da će biti potrebno još jedno (ili dva) povećanja kamata (vjerojatno ne još u rujnu, dakle na sastanku u studenom) i iznad svega, da će se one zadržati na visokim razinama dulje od prethodnih očekivanja - čini se da čak i duboko u 2024.

Ništa novo, rekli su ulagači, radije obraćajući pažnju na Powellova uvjeravanja da je američko gospodarstvo u dobrom stanju ili da je rast veći od očekivanog (predviđa se da će rast BDP-a biti 5,9% u tekućem tromjesečju), potrošač ostaje spreman potrošiti, a tržište nekretnina također pokazuje znakove oporavka. Ukratko, na vidiku je meko prizemljenje američkog gospodarstva, a to je - iako je prije godinu i pol dana bilo potpuno nezamislivo da će kamatne stope danas biti tako visoke (ključna kamatna stopa u SAD-u je 5,25%, najviše u posljednje 22 godine) - dobra vijest i za financijska tržišta.

Ekonomija se ne hladi kako smo predviđali. Iako se inflacija vidno odmaknula od vrha, što je naravno dobrodošlo, ona je još uvijek previsoka, pa smo spremni podići kamate ako bude potrebno", rekao je među ostalim Jerome Powell u Jackson Holeu. No njegove su jastrebove riječi Wall Street je na to već navikao, pa ovoga puta nije bilo toliko negativnih reakcija kao, primjerice, na prošlogodišnjem simpoziju u američkoj državi Wyoming.

Njujorški S&P 500 i Nasdaq prekinuli su niz od tri uzastopna negativna tjedna, dok je Dow Jones pretrpio drugi uzastopni tjedni gubitak zbog slabijih rezultata energetskih dionica. Američki dolar ponovno je ojačao, indeks dolara (koji je porastao šesti tjedan zaredom) dosegnuo je najvišu razinu od ožujka. Za euro je krajem tjedna trebalo izdvojiti samo 1,0769 dolara. Dužnosnici ECB-a sve su zabrinutiji, rast slabi na starom kontinentu, raspoloženje njemačkih poduzetnika, mjereno Ifo indeksom (vrijednost mu je skliznula sa 87,4 na 85,7 bodova), u kolovozu je opalo četvrti mjesec zaredom.

Tagovi: tržište kapitala, Nvidia, dolar, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE