GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bikovi zavladali Wall Streetom, ali oprez je i dalje prisutan

Bikovi zavladali Wall Streetom, ali oprez je i dalje prisutan
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2023 / 09:21
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Globalna tržišta dionica dosegnula su najviše razine u trinaest mjeseci. Pohlepa podiže indekse, iako nema ništa manje znakova da je tržište pregrijano, barem u nekim segmentima.

Idućega tjedna u prvom planu bit će sjednice američke i europske središnje banke.

Optimizam se širi i među malim investitorima. Podaci iz Small Credit Union of America pokazuju da je 44,5 vrlo privatnih američkih potencijalnih bikovskih razmjena (što znači da su očekivali višu stopu sljedeće godine) iznosilo 44,5% od 8. lipnja do 8. lipnja. Najviša je to vrijednost od zime 2021. S druge strane, samo je četvrtina potencijala proglašena medvjeđim, što je najniže ove godine. U isto vrijeme, CNN-ov Indeks straha i pohlepe ušao je u područje ekstremne pohlepe. Ulagači sada moraju biti jako oprezni da ne uđu na tržište baš u trenutku kada se sprema preokret. Korekcija je sve vjerojatnija, a upravi je bilo logično da svaku korekciju iskoristi za nove kupnje. Drugim riječima: buy-the-dip strategija, koja prošle godine nije uspjela, još uvijek je vrlo relevantna!

U četvrtak S&P 500 završio je dan na 4294 boda, što je važan pokazatelj, budući da je bio 20 posto od listopadskog dna. Prkosna definicija je da je Wall Street ponovno u bikovskom trendu. Zanimljivo je da je S&P-u trebalo 164 dana da se vrati na dno za dvadeset, što je najduže razdoblje u posljednjih pet desetljeća. Nisu rijetki oni koji uvijek sumnjaju da je riječ o "pravom" rastu i pritom spominju - patku (burzoni događaje na burzama vole uspoređivati s predstavnicima životinjskog svijeta). Kevin Gordon, strateg u tvrtki Schwab, slikovito je ponovio da se trenutno ne radi o tržištu bikova, odnosno o patkama - iznad površine se događa mirno, ali ispod se puno toga događa. Posebno je važna činjenica da je samo sedam dionica zaslužno za gotovo cijeli godišnji rast S&P indeksa, koji je silovito porastao prvenstveno na račun ludila povezanog s umjetnom inteligencijom.

Dionice koje je dobro imati u svom portfelju ove godine, jesu Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Tesla i naravno Nvidia koja je od početka godine dobila 165%. Takva dominacija od svega nekoliko dionica prilično je neuobičajena, ali ovog mjeseca pojas ima nešto drugačije pokrete. Tako je tehnološki Nasdaq u lipnju ostvario "samo" dva dobitka, dok je energetika u industrijskom sektoru imala šesterostruki rast. Novac je također u dionicama srednje tržišne kapitalizacije, koje čine indeks Russell 2000. Russell je porastao za 6,6 u lipnju, ali je manji od porasta od 5,9 od početka godine. Ukratko, vidi se određeno repozicioniranje u preorijentaciji na gospodarski pogođene sektore, jer očito je da je riječ o recesiji, ako se uopće pojavila (neki su sad vidjeli trčanje do 2024.), ali ne tako ozbiljnoj kao što je bilo vidljivo prije nekoliko mjeseci.

U Goldman Sachsu su vjerojatnost američke recesije u sljedećih 12 mjeseci smanjili s 35 na 25 posto. Jedinq koja bi mogla pokvariti zabavu je američka središnja banka koja u utorak i srijedu održava lipanjsku sjednicu. Postoji velika vjerojatnost (oko tri četvrtine) da će ovaj put Fed ostaviti kamatne stope nepromijenjene, tj. u rasponu između 5,0 i 5,25, što bi postavilo ciklus najagresivnijeg stezanja kamatnih stopa u više od 40 godina nakon serija od deset motora .

Na odluku Feda utjeće i aktualna objava svibanjske inflacije (CPI indeks). U četvrtak će se održati šesta sjednica Europske središnje banke na kojoj se, zbog još uvijek prilično visoke inflacije, očekuje novo povećanje kamatne stope, iako je druga objava procjene kretanja BDP-a pokazala da je europodručje je u tehničkoj recesiji, jer je realni BDP smanjen dva uzastopna kvartala, ali inače za 0,1 loš.

Tagovi: Wall Street, Nvidia, Tesla, Apple, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE