GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple potaknuo optimiste, banke i dalje razlog za brigu

Apple potaknuo optimiste, banke i dalje razlog za brigu
POMIJEŠANI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2023 / 08:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon što su dionice na Wall Streetu cijeli tjedan padale, u petak je došlo do snažnog oporavka i najvećeg rasta Dow Jonesa (+1,65%) od 6. siječnja. Razlog? Ohrabrujući poslovni rezultati Applea i povoljne brojke s američkog tržišta rada u travnju.

Dan nakon objave poslovnih rezultata dionice Applea porasle su za gotovo pet posto (najveći rast u posljednjih šest mjeseci), a ove godine već za 33 posto, čime su dobrim dijelom nadoknadile prošlogodišnji pad. Najvrednija tvrtka na svijetu imala je 94,8 milijardi dolara prihoda i 24 milijarde dolara dobiti u tromjesečju do 1. travnja. Obje brojke su doduše malo niže nego u prošlogodišnjem prvom tromjesečju, ali još uvijek više od očekivanja i dokaz da Apple prilično dobro prkosi svim problemima koji su se nagomilali na globalnom gospodarstvu.

Na visok rast burzovnih indeksa koji se dogodio u petak (Nasdaq je porastao čak 2,25 posto pa je tako i na tjednoj razini bio u plusu) utjecao je i izvještaj o snažnom travanjskom tržištu rada u SAD-u (poslodavci su ostvarili neto 253 tisuće kuna). radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala s 3,6 posto u ožujku na 3,4 posto) i svježa analiza JP Morgana, koja je regionalnim bankama dala bolju ocjenu. Sredinom tjedna dionice tih banaka oštro su pale, a gotovo malu sprdnju izazvala je izjava guvernera Feda Jeromea Powella kojom je popratio novo povećanje kamata (očekivalo se da će Fed podići kamate za 0,25 postotnih bodova u srijedu) uz riječi da je bankarski sustav čvrst i stabilan. Pa, nekoliko sati kasnije, u trgovanju na šalteru, cijena dionice PacWest banke pala je za više od pola!

Europska središnja banka je na sjednici u svibnju očekivano povećala ključnu kamatnu stopu za još 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, što još ne znači vrhunac ciklusa. "Ako se inflacija zadrži na ovako visokoj razini, možemo očekivati još nekoliko porasta. Gdje će biti vrhunac ciklusa ovisi o onome što se događa u širem gospodarstvu. U SAD-u, primjerice, vidimo kako će više kamatne stope rasti dovele do bankrota nekih regionalnih banaka, problemi se vide i na tržištu poslovnih nekretnina. U Europi zaoštravanje monetarne politike još nema takve efekte", rekao nam je Primož Cencelj (Generali Investments).

Budući da će se smanjiti potražnja za novim kreditima (također zbog problema regionalnih banaka), a s njom i investicijska aktivnost, to bi moglo dovesti do recesije u SAD-u. Hoće li Fed stoga ove godine biti prisiljen sniziti kamatne stope? Vjerojatno još ne ove godine, ali će pomno pratiti što se događa u bankarskom sektoru. Očekujem da neće pretjerivati, ali vrlo vjerojatno još nismo na točki da će Fed krenuti s Ciklus smanjenja kamatnih stopa, osim ako ne dođe do krize, odjednom je zahvatio ne samo regionalne banke, već i najveće banke, što bi opet značilo novu eru.

Tagovi: Apple, tržište kapitala, Pacwest bancorp, First Republic, Federalne rezerve, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE