GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple i Tesla ispali s radara investitora na početku 2024. .

Apple i Tesla ispali s radara investitora na početku 2024.  .
SEDAM VELIČANSTVENIH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 08:39
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Elita Sedam veličanstvenih gubi dva člana. Apple i Tesla više ne plivaju strujom, Apple je također izgubio primat najvrjednije kompanije na svijetu zbog ne tako impresivne prodaje iPhonea 15. Na vrhu je sada Microsoft, koji se dobro snalazi u polju korisničkog sučelja

Microsoft je već 2021. nakratko bio na vrhu najvećih javnih kompanija ispred Applea, sada je ponovno. U petak su njegove dionice porasle za 1 posto na rekordnih 388 dolara, čime je tvrtka procijenjena na 2,887 bilijuna dolara, nešto više od Appleove tržišne vrijednosti. Već lani su Microsoftove dionice (+57%) zbog obećavajuće investicije u OpenAI prošle bolje od Appleovih (+48%), "škare" su i ove godine otvorene. Isto vrijedi i za dionice Tesle. Pod pritiskom prodaje su zbog sve veće konkurencije koja tjera Teslu na snižavanje cijena svojih modela, prekinutih opskrbnih lanaca (zbog događaja u Crvenom moru) i većih troškova rada. Neki analitičari više ne ubrajaju Apple ili Teslu među veličanstvenu sedmorku, u ovom društvu su još Amazon, Meta, Alphabet i posebno Nvidia, koja je prošle godine zabilježila nevjerojatan (više od 230%) rast, au 2024. je već 11 posto u plus.

U posljednjem tjednu zamjetan je i rast tehnološkog sektora u New Yorku, jer je Nasdaq indeks, koji mjeri raspoloženje na Nasdaq burzi, porastao za više od tri posto. Na Wall Streetu NYSE, najvećoj svjetskoj burzi, rast je bio prigušeniji. Špekulacije su i dalje u prvom planu kada će Fed početi snižavati kamatne stope. Posljednji podaci o inflaciji mogli bi ga malo spriječiti u toj namjeri. Prosinačka inflacija bila je viša u SAD-u ponajviše zbog viših stanarina i cijena hrane, jer je na godišnjoj razini porasla s 3,1 na 3,4 posto. Srećom, smanjila se temeljna inflacija (koja ne uključuje cijene hrane i energenata), točnije s 4,0 na 3,9 posto. Ipak, smatra se da takva inflacija i dalje diktira oprez američke središnje banke, koja bi, prema mišljenju većine, ipak trebala početi s labavljenjem monetarne politike već u ožujku.

U petak su američke banke otvorile sezonu kvartalnih objava. JPMorgan Chase izvijestio je o nižoj dobiti u prošlom tromjesečju, ali je ipak ostvario rekordnu dobit za cijelu 2023. godinu (49,6 milijardi dolara, ili 32 posto više nego 2022.), što je bilo nakon akvizicije First Republica u svibnju i, naravno, s očekuju se i rastuće neto kamatne marže. Najvažnija banka na svijetu također je objavila da će ovogodišnji prihod od kamata biti veći od očekivanog. Dionice su u petak otvorile trgovanje na rekordnoj razini, ali su završile 0,7 posto ispod razine. Jamie Dimon, prvi čovjek JP Morgana, upozorava da bi inflacija u SAD-u mogla biti tvrdoglavija nego što se očekivalo, pa će kamatne stope stoga ostati na visokoj razini dulje vrijeme. Scenarij kojeg su se ulagači jako pribojavali prošle jeseni, ali su u studenom i prosincu s optimizmom u očima zaključili da paradigma "više za duže" nije baš vjerojatna.

Tagovi: apple, tesla, microsoft, faang, nasdaq, amazon, meta, alphabet, jpmrgan
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE