GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Angela, sjedi, jedan!

Angela, sjedi, jedan!
LOŠE ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 19:52
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Nijemci su, naprosto, uljudan narod. Hladni, odmjereni, napredni i poslušni. Kad čuješ Angelu Merkel, nije ni čudo da sami anđeli s raja silaze nad Europu te zajedno s njemačkim narodom plješću standing ovation desetak minuta odajući počast velikoj liderici.

Što kaže Angela, Njemačka napravi. U ovo vrijeme pošasti s malo počasti Njemačka je imala najrigoroznije mjere zaštite svog društva od pandemije. Uz svu rigidnost i dosljednost, imaju katastrofalne rezultate. Bit će da nije bilo dovoljno toalet papira, jakih sapuna za pranje ruku ili je trebalo njemačku raju pojedinačno zatvorit u samice da se postigne maksimalno učinkovita izolacija u svrhu sprečavanja širenja zaraze.

A danas - šok. Savjetnica premile Angele, virologinja Melanie Brinkmann, prijeti novim valom velike epidemije izazvane britanskim sojem. A tih sojeva, dok se ne namire svi potrebiti i ugroženi u pandemiji, može biti mali milijun jerbo je korona postala mutant gori od čudovišta u ormaru.

Eh, najgore od svega je to što majmun radi što majmun vidi, a gdje ćeš boljeg primjera od njemačkog. Ako Nijemci kažu da nam valja tako i tako, tko smo mi, primitivan i neuk narod da mislimo drugačije? Nijemci, čija ekonomija je stoljeće ispred naše, može si dopustiti totalno zatvaranje i tišinu u eteru da se može čuti Angelino abštosanje u cijeloj Njemačkoj. Zatvori li se Hrvatska, ali i čitava regija pred pandemijom panike čiji soj dolazi iz Njemačke, onda slobodno možemo ključ u bravu i pinklec na rame.

Uostalom, čemu sva kampanja oko cijepljenja, procjepljivanja i zaštite najslabijih i nemoćnih, kad nam se savjetuje, maltene, da nas se zazida u vlastitim domovima?

Napredna Njemačka nudila je rješenja, opcije, ucjene, crvene zone i mjere koje su ih dovele do još žešće izolacije. Opustjele ulice i stari šlageri na TV-u te pokoja knjiga u rukama budućnost su njemačkog općeg ozdravljenja. Dok se u Sloveniji prijeti novim slovenskim sojem, pa u svijetu brazilskim, britanskim ili južnoafričkim, dotle se stvara stvaran soj smrtonosniji od sveg, a to je soj siromaštva koji je mutirao uz galopirajuće uništavanje samog planeta.

Život u kućama, u pandemijsko-stožernim zatvorima, povećao je potrošnju na dostavu, korištenje plastike. Uz globalno zatopljenje imamo i globalno zagađenje. Što nam znači pobijediti koronu kad smo, zbog vlastitog hedonizma, uništili jedino mjesto na kojem možemo živjeti? Ekonomski restart koji je pokrenuo digitalno poslovanje otkrio je sve slabosti društva i ovisnost o virtualnom. Jedan škljoc može uništiti cijeli svijet, kao što ga jedan klik u glavi može promijeniti. Ovisno o programu na koji radi.

Strah koji širi virologinja Brinkmann znajući kakvu medijsku moć i utjecaj ima na Europsku uniju u cjelini zloćudan je oblik manipulacije koji blokira svako drugo proaktivno promišljanje i rješenje. ''Budimo odgovorni'' tako se pretvara u ''Budimo prestrašeni'', a nekome to zasigurno odgovara. ''Pandemija na raketni pogon'' sa sojem za koji se i ne zna djeluje li cjepivo protiv njega, odlična su propaganda za mahnito kupovanje cjepiva kojeg ni vrag ne bi htio prodavati. ''Zvjezdano cjepivo'' čije ljekovito djelovanje je poput one u ''Pipsa'' spram muha, postao je opcijom u birokrata koji bi za male novce htjeli riješiti veliki problem bez ''odgovornosti'' spram onih kojima bi uštrcali ''izvor života''.

Forme radi, da se zadovolji status ''zelene zone procijepljenosti'', za neznatnu uštedu dovedeni su u pitanje ljudski životi. Birokratski bezdušno će zaključiti da je riječ o malom postotku smrtnosti. Bi li isto zaključili da i njima premine netko blizak, važan, sve na svijetu? Netko će, ne samo kao ''pravna'' već i kao ''fizička'' osoba morati odgovarati za takav fijasko jer netko je stavio potpis na sve te pogrešne odluke.

Valjda će netko morati odgovarati i za val njemačke pandemijske panike kojom nas vode u totalni kaos.

Tagovi: Angela Merkel, Melanie Brinkmann, britanski soj koronavirusa, lockdown, koronavirus u Njemačkoj, koronavirus, Jens Spahn
PROČITAJ I OVO
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
Vučić na Ljotićevom putu
SRAMOTNO
Vučić na Ljotićevom putu
KOMENTAR - Da rehabilituje Dimitrija Ljotića od Dana pobede Aleksandar Vučić bolju priliku nije mogao izabrati.
Borna Sosa nije izdajnik
NOGOMET
Borna Sosa nije izdajnik
KOLUMNA - Pakiranje Sosi samo je vrhunac svega što se događa ne samo u hrvatskom nogometu već u kompletnom hrvatskom sportu.
Postaje li bakar nova nafta?
SIROVINE
Postaje li bakar nova nafta?
KOLUMNA - U Bank of Americi ističu da su zalihe bakra najniže u posljednjih petnaest godina i da bi ga, s obzirom na trenutnu potražnju, kada globalno gospodarstvo ponovno uzima maha, bilo dovoljno samo za tri tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE