GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američkoj ekonomiji očito ne štete visoke kamatne stope

Američkoj ekonomiji očito ne štete visoke kamatne stope
KAMATE I EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2024 / 09:01
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Američka ekonomija nastavlja snažno rasti, što znači da je početak Fedovog smanjenja kamatnih stopa sve udaljeniji.

Burzovni indeksi spustili su se s najviših razina prošlog tjedna, zlato postavlja rekorde, a bitcoin se oporavio od pada u utorak.

Na početku tjedna, vijest da je nakon šesnaest uzastopnih mjeseci pada (najduži takav niz u više od dva desetljeća) proizvodnja u SAD-u ojačala, pri čemu je indeks menadžera nabave dosegnuo 50,3 u ožujku (50 je granica između kontrakcija i rasta sektora), koji predstavlja više od 10 posto BDP-a u SAD-u. Nakon petka uslijedila je objava podataka o tržištu rada u ožujku.

Američko gospodarstvo ponovno je otvorilo više radnih mjesta od prognoze, točnije 303 tisuće (prognoza: 200 tisuća). Za siječanj i veljaču su korigirali podatke, dapače, otvoreno je 22 tisuće radnih mjesta više od prvih procjena. Stopa nezaposlenosti u ožujku je skliznula na 3,8 posto, a prosječna plaća po satu porasla je 4,1 posto na godišnjoj razini, što je bolje nego u veljači, kada je godišnji rast iznosio 4,3 posto.

Budući da nema naznaka nadolazeće recesije, američka središnja banka naravno neće žuriti sa snižavanjem kamata. Dodatne informacije bit će u srijedu objavom ožujske inflacije (CPI indeks). Sve veći broj insajdera tvrdi da Fed ove godine neće smanjiti kamatne stope tri puta, kako su Fedovi dužnosnici nedavno nagovijestili, već najviše dva puta. Ovom mišljenju pridružuju se i u obvezničkom fondu PIMCO, gdje ističu da ekonomiji očito ne štete visoke kamate (visoke u kontekstu onoga što se događalo u zadnjih desetljeće i pol). U međuvremenu, izgledi da će Fed smanjiti kamatne stope na sastanku u lipnju pali su na 51 posto. U četvrtak je još uvijek iznosio 59 posto. Ukratko, trenutno se čini da još ne postoje pravi uvjeti za zaokret u monetarnoj politici (Fed pivot) i snižavanje kamatnih stopa.

Budući da nema naznaka nadolazeće recesije, američka središnja banka naravno neće žuriti sa snižavanjem kamata. Dodatne informacije bit će u srijedu objavom ožujske inflacije (CPI indeks). Sve veći broj insajdera tvrdi da Fed ove godine neće smanjiti kamatne stope tri puta, kako su Fedovi dužnosnici nedavno nagovijestili, već najviše dva puta.

Ovom mišljenju pridružuju se i u obvezničkom fondu PIMCO, gdje ističu da ekonomiji očito ne štete visoke kamate (visoke u kontekstu onoga što se događalo u zadnjih desetljeće i pol). U međuvremenu, izgledi da će Fed smanjiti kamatne stope na sastanku u lipnju pali su na 51 posto. U četvrtak je još uvijek iznosio 59 posto. Ukratko, trenutno se čini da još ne postoje pravi uvjeti za zaokret u monetarnoj politici (Fed pivot) i snižavanje kamatnih stopa.

Tagovi: američka ekonomija, kamate, kamatne stope, fed, dionice, pimco
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE