GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki potrošači postaju racionalniji

Američki potrošači postaju racionalniji
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2022 / 09:04
Autor: Josip Jurić
KOMENTAR - Američka (Fed) i europska (ECB) središnja banka izazvale su novi tjedni pad indeksa na svjetskim burzama.

Prošli trgovački tjedan na svjetskim burzama u cijelosti su obilježila odluke o novom povećanju ključne kamatne stope u SAD-u i eurozoni, a prije svega predviđanje da će se rast temeljne kamatne stope nastaviti, jer nažalost još uvijek nema dovoljno naznaka usporavanja inflacije.

Istovremeno, razina maloprodaje u SAD-u također je pogoršala raspoloženje ulagača. Maloprodaja u SAD-u u studenome je pala za 0,6 posto, što je najveći ovogodišnji mjesečni pad tog pokazatelja. To nam govori da je postpandemijski rast potražnje kućanstava u Americi zamijenjen racionalnom potrošnjom. Možemo očekivati nastavak ovog procesa u sljedećih šest mjeseci. Kao rezultat ovog procesa smanjit će se marže tvrtki u SAD-u koje prodaju nepotrebnu ili diskrecijsku robu. Naime, potrošnja kućanstava, čiji je neizravni pokazatelj maloprodaja, predstavlja dobrih 68 posto ukupne potrošnje u SAD-u. Dakle, američke tvrtke žive izravno od potrošnje kućanstva.

Ukratko, očekujemo nastavak opreza od strane američkog potrošača, a jednom i od strane investitora. Kao rezultat toga, možemo očekivati nastavak negativnih cjenovnih pritisaka na cijene dionica u prvoj polovici 2023. Štoviše, oni će se pojačati kako kamatne stope budu nastavile rasti. Naravno, situacija se brzo preokreće ako dođe do privremenog prekida zaoštravanja monetarne politike. Međutim, to se u SAD-u vjerojatno može dogoditi tek krajem prvog kvartala sljedeće godine.

U prvih devet mjeseci 2022. rast plaća u SAD-u daleko je nadmašio rast BDP-a, a stopa nezaposlenosti je na najnižoj razini u više desetljeća. Nauštrb povećanja kamata i inflatornih očekivanja, američki potrošač, čija je ušteđevina zbog Covida već uvelike nestala, sada bi mogao postati oprezniji s vlastitom potrošnjom na dulje vremensko razdoblje. Uz već smanjenu potražnju iz Kine i Europe, u ovom će slučaju dinamika na tržištu rada biti relativno lošija u odnosu na Europu, što će posljedično potaknuti još nižu potrošnju te manje prihode i marže tvrtki.

Ali ako se pokušamo odmaknuti i sagledati širu sliku, vidimo da se u Europi, SAD-u i Indiji suočavamo s dužim razdobljem većih fiskalnih rashoda, gdje će javni novac ići u infrastrukturu, razvoj, znanost, zelenu tranziciju i slično. Riječ je o globalnim javnim ili fiskalnim generacijskim investicijama. Dakle, razdoblje ekspanzivnih monetarnih politika, barem privremeno, zamjenjuje se razdobljem ekspanzivnih fiskalnih politika.

Ovo će razdoblje obilježiti više kamatne stope, niže cijene nekretnina i ostalih klasa ulaganja, uz najvjerojatnije prilično solidno tržište rada. Potonji će biti jaki, barem u Europi, na račun lošije demografske dinamike. Kao rezultat toga, to znači da 2023. možemo očekivati početak vjerojatno kraćeg vremenskog razdoblja u kojem će prinosi na investicijske klase koje generiraju novčani tok još više rasti. To će biti pravo vrijeme da igrači s kapitalom uđu na tržište i kupe te investicijske klase. Tada ćemo najvjerojatnije ući u novi ciklus monetarne ekspanzije.

Tagovi: tržište kapitala, AMERIČKI POTROŠAČ, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima.
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE