GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki potrošači postaju racionalniji

Američki potrošači postaju racionalniji
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2022 / 09:04
Autor: Josip Jurić
KOMENTAR - Američka (Fed) i europska (ECB) središnja banka izazvale su novi tjedni pad indeksa na svjetskim burzama.

Prošli trgovački tjedan na svjetskim burzama u cijelosti su obilježila odluke o novom povećanju ključne kamatne stope u SAD-u i eurozoni, a prije svega predviđanje da će se rast temeljne kamatne stope nastaviti, jer nažalost još uvijek nema dovoljno naznaka usporavanja inflacije.

Istovremeno, razina maloprodaje u SAD-u također je pogoršala raspoloženje ulagača. Maloprodaja u SAD-u u studenome je pala za 0,6 posto, što je najveći ovogodišnji mjesečni pad tog pokazatelja. To nam govori da je postpandemijski rast potražnje kućanstava u Americi zamijenjen racionalnom potrošnjom. Možemo očekivati nastavak ovog procesa u sljedećih šest mjeseci. Kao rezultat ovog procesa smanjit će se marže tvrtki u SAD-u koje prodaju nepotrebnu ili diskrecijsku robu. Naime, potrošnja kućanstava, čiji je neizravni pokazatelj maloprodaja, predstavlja dobrih 68 posto ukupne potrošnje u SAD-u. Dakle, američke tvrtke žive izravno od potrošnje kućanstva.

Ukratko, očekujemo nastavak opreza od strane američkog potrošača, a jednom i od strane investitora. Kao rezultat toga, možemo očekivati nastavak negativnih cjenovnih pritisaka na cijene dionica u prvoj polovici 2023. Štoviše, oni će se pojačati kako kamatne stope budu nastavile rasti. Naravno, situacija se brzo preokreće ako dođe do privremenog prekida zaoštravanja monetarne politike. Međutim, to se u SAD-u vjerojatno može dogoditi tek krajem prvog kvartala sljedeće godine.

U prvih devet mjeseci 2022. rast plaća u SAD-u daleko je nadmašio rast BDP-a, a stopa nezaposlenosti je na najnižoj razini u više desetljeća. Nauštrb povećanja kamata i inflatornih očekivanja, američki potrošač, čija je ušteđevina zbog Covida već uvelike nestala, sada bi mogao postati oprezniji s vlastitom potrošnjom na dulje vremensko razdoblje. Uz već smanjenu potražnju iz Kine i Europe, u ovom će slučaju dinamika na tržištu rada biti relativno lošija u odnosu na Europu, što će posljedično potaknuti još nižu potrošnju te manje prihode i marže tvrtki.

Ali ako se pokušamo odmaknuti i sagledati širu sliku, vidimo da se u Europi, SAD-u i Indiji suočavamo s dužim razdobljem većih fiskalnih rashoda, gdje će javni novac ići u infrastrukturu, razvoj, znanost, zelenu tranziciju i slično. Riječ je o globalnim javnim ili fiskalnim generacijskim investicijama. Dakle, razdoblje ekspanzivnih monetarnih politika, barem privremeno, zamjenjuje se razdobljem ekspanzivnih fiskalnih politika.

Ovo će razdoblje obilježiti više kamatne stope, niže cijene nekretnina i ostalih klasa ulaganja, uz najvjerojatnije prilično solidno tržište rada. Potonji će biti jaki, barem u Europi, na račun lošije demografske dinamike. Kao rezultat toga, to znači da 2023. možemo očekivati početak vjerojatno kraćeg vremenskog razdoblja u kojem će prinosi na investicijske klase koje generiraju novčani tok još više rasti. To će biti pravo vrijeme da igrači s kapitalom uđu na tržište i kupe te investicijske klase. Tada ćemo najvjerojatnije ući u novi ciklus monetarne ekspanzije.

Tagovi: tržište kapitala, AMERIČKI POTROŠAČ, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE