GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke kompanije imale solidan drugi kvartal, njemačke baš i ne

Američke kompanije imale solidan drugi kvartal, njemačke baš i ne
EFEKTI KRIZE I INFLACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2022 / 10:53
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tvrtke velike tržišne kapitalizacije započele su sezonu objave poslovnih rezultata za drugi kvartal ove godine u SAD-u.

SAD trenutačno doživljava gospodarski rast i zdravo tržište rada koje omogućuje solidnu razinu potrošnje američkih kućanstava. Ovo je vrlo važno u američkom gospodarstvu, jer potrošnja kućanstava čini 68 posto američkog BDP-a. Stoga možemo očekivati da je većina velikih američkih kompanija koje trguju na burzi zabilježila dobar poslovni rezultat u drugom kvartalu. Vjerojatno će to ukupno biti nešto lošije od starih očekivanja zbog manje potražnje iz Kine i inflacije, ali će i dalje biti dobro. Ipak, velike američke banke, predvođene najvećom američkom bankom JPMorgan Chase, već sada stvaraju veće rezerve za loše kredite, čija bi se razina zbog svih rizika u budućnosti mogla povećati.

U SAD-u su dugoročno najuspješnije one banke koje iz krize izlaze sa snažnom bilancom koja im omogućuje dovoljnu likvidnost za srednje i postkrizne kupnje konkurenata i širenje poslovanja. Bez obzira na trenutačno solidno stanje američkog gospodarstva, moramo znati da kombinacija visoke inflacije, kineske zero covid politike i rata u Ukrajini povećava vjerojatnost hlađenja gospodarstva iu SAD-u, kao što je spomenuta kombinacija čimbenika je povećao cijene hrane i energenata. Istovremeno, zbog kvantitativnog zaoštravanja monetarne politike Američke središnje banke (Fed) i povećanja kamatnih stopa u globalnom financijskom sustavu, razina likvidnosti će se u budućnosti dodatno smanjivati. Skuplje zaduživanje, uz inflaciju, negativno će utjecati na prezadužene tvrtke, javne financije i tržište nekretnina u SAD-u jer će si potrošači sve teže priuštiti financiranje nekretnina.

Kraj srpnja također označava početak sezone izvještavanja za njemačke kompanije uključene u njemački burzovni indeks DAX. S obzirom na nesrazmjerno veću izloženost njemačkog gospodarstva negativnim učincima rata u Ukrajini u odnosu na američko, možemo očekivati da će ova sezona izvještavanja kvartalnih poslovnih rezultata biti lošija u Njemačkoj. Posljednje, ali ne i najmanje važno, proizvodne cijene u njemačkoj industriji (PPI indeks) u lipnju su porasle za 32,7 posto na godišnjoj razini (uglavnom zbog rasta cijena plina i poluproizvoda), a sudeći prema padu njemačke trgovinske bilance u posljednjih mjeseci, možemo zaključiti da je barem nekim njemačkim tvrtkama teže prenijeti takvo povećanje troškova na kupca.

Kinezi sve manje kupuju zbog lockdowna, nema više toliko ruskog i ukrajinskog tržišta, a ni europska kućanstva ne mogu podnijeti više od 30% povećanja troškova u jednoj godini. Dok slabiji euro uzrokuje veću potražnju s američkog tržišta, s druge strane, jak dolar nepovoljan je za poslovanje tvrtki iz eurozone pri kupnji onih sirovina koje trguju u dolarima.

Tagovi: američke kompanije, Wall Street, JPMorgan, kineska ekonomija, lockdown, inflacija
PROČITAJ I OVO
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE