GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke kompanije imale solidan drugi kvartal, njemačke baš i ne

Američke kompanije imale solidan drugi kvartal, njemačke baš i ne
EFEKTI KRIZE I INFLACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2022 / 10:53
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tvrtke velike tržišne kapitalizacije započele su sezonu objave poslovnih rezultata za drugi kvartal ove godine u SAD-u.

SAD trenutačno doživljava gospodarski rast i zdravo tržište rada koje omogućuje solidnu razinu potrošnje američkih kućanstava. Ovo je vrlo važno u američkom gospodarstvu, jer potrošnja kućanstava čini 68 posto američkog BDP-a. Stoga možemo očekivati da je većina velikih američkih kompanija koje trguju na burzi zabilježila dobar poslovni rezultat u drugom kvartalu. Vjerojatno će to ukupno biti nešto lošije od starih očekivanja zbog manje potražnje iz Kine i inflacije, ali će i dalje biti dobro. Ipak, velike američke banke, predvođene najvećom američkom bankom JPMorgan Chase, već sada stvaraju veće rezerve za loše kredite, čija bi se razina zbog svih rizika u budućnosti mogla povećati.

U SAD-u su dugoročno najuspješnije one banke koje iz krize izlaze sa snažnom bilancom koja im omogućuje dovoljnu likvidnost za srednje i postkrizne kupnje konkurenata i širenje poslovanja. Bez obzira na trenutačno solidno stanje američkog gospodarstva, moramo znati da kombinacija visoke inflacije, kineske zero covid politike i rata u Ukrajini povećava vjerojatnost hlađenja gospodarstva iu SAD-u, kao što je spomenuta kombinacija čimbenika je povećao cijene hrane i energenata. Istovremeno, zbog kvantitativnog zaoštravanja monetarne politike Američke središnje banke (Fed) i povećanja kamatnih stopa u globalnom financijskom sustavu, razina likvidnosti će se u budućnosti dodatno smanjivati. Skuplje zaduživanje, uz inflaciju, negativno će utjecati na prezadužene tvrtke, javne financije i tržište nekretnina u SAD-u jer će si potrošači sve teže priuštiti financiranje nekretnina.

Kraj srpnja također označava početak sezone izvještavanja za njemačke kompanije uključene u njemački burzovni indeks DAX. S obzirom na nesrazmjerno veću izloženost njemačkog gospodarstva negativnim učincima rata u Ukrajini u odnosu na američko, možemo očekivati da će ova sezona izvještavanja kvartalnih poslovnih rezultata biti lošija u Njemačkoj. Posljednje, ali ne i najmanje važno, proizvodne cijene u njemačkoj industriji (PPI indeks) u lipnju su porasle za 32,7 posto na godišnjoj razini (uglavnom zbog rasta cijena plina i poluproizvoda), a sudeći prema padu njemačke trgovinske bilance u posljednjih mjeseci, možemo zaključiti da je barem nekim njemačkim tvrtkama teže prenijeti takvo povećanje troškova na kupca.

Kinezi sve manje kupuju zbog lockdowna, nema više toliko ruskog i ukrajinskog tržišta, a ni europska kućanstva ne mogu podnijeti više od 30% povećanja troškova u jednoj godini. Dok slabiji euro uzrokuje veću potražnju s američkog tržišta, s druge strane, jak dolar nepovoljan je za poslovanje tvrtki iz eurozone pri kupnji onih sirovina koje trguju u dolarima.

Tagovi: američke kompanije, Wall Street, JPMorgan, kineska ekonomija, lockdown, inflacija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE