GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A da ukinemo HAZU?

A da ukinemo HAZU?
SLUČAJ ALEMKE MARKOTIĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 20:04
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ovih dana mnogi od nas razmišljaju o nepravdi prema Alemki Markotić i odbijenici HAZU-a da je prime u svoje redove.

Istina, redovitih članova može biti samo šesnaest, a primalo ih se samo tri. Nakon što su primljeni Željko Kaštelan i Bojan Jelaković, treće mjesto ostalo je upražnjeno, a pred vratima je ostala čekati i Markotić. Glasanje je bilo ove veljače, a postignuća uvažene znanstvenice i objavljeni znanstveni članci u Nature medicine te u The Lancetu nisu bili odraz izvrsnosti.

Podsjetimo, međunarodno priznata izvrsnost jednog Ivana Đikića također nije bila dostatna za ulazak u redovno članstvo HAZU-a.

I tako, Alemka Markotić nije ušla, a sljedeći su izbori tek kroz dvije godine.

HAZU ima stoljetnu tradiciju izvrsnosti, poznate akademike no, u zadnje vrijeme, diskreditira svoju akademsku izvrsnost. Osim vrhunskih dometa u znanosti, Akademija bi se trebala dičiti i pravednošću, a nerazumijevanje znanstvenog doprinosa kandidata te navodni razlozi da članovi odbijaju uvaženu znanstvenicu zbog svojih odnosa u liječničkim krugovima te lobiranjem, zgražaju javnost i postavljaju pitanje samog legitimiteta postojanja ovog najuzvišenijeg doma brojnih intelektualaca. Olako se zatvaraju granice uvažavanosti i stvara zatvoreni krug nedodirljivosti.

Blamaža je tim veća jer je Markotić već nekoliko tjedana kasnije na djelu pokazala i dokazala svoju izvrsnost. Njezine vještine preživljavanja u ratnim uvjetima s emotikonom na kraju životopisa danas su od vitalne važnosti za spas hrvatskog građanstva. Zbog tridesetogodišnjeg životnog iskustva mi danas nemamo kaos u zemlji. Ukoliko se i dogodi talijanski scenarij on neće imati nikakve veze sa stručnošću već s ljudskim faktorom koji svojom neodgovornošću dovodi u pitanje djelovanja postavljenog sustava.

Mali čovjek nije znanstvenik. Ne razumije epidemiologiju, projekciju, simulaciju, no osjeća nepravdu. Iako, zbog neupućenosti, nema nikakvog prava u odluci izbora članstva, usprkos tome što se iz njegova džepa izdvaja novac za plaće akademika, zna da Akademija mora poduzeti brze promjene u svom djelovanju.

Zbog ovakve samovolje nepovratno se urušava ugled nekad u svijetu uvažavane Akademije. Statut se pod hitno treba promijeniti i ubrzati izmjenu članstva prema dostignućima, postignućima ali i godinama, zahvalivši se ostarjelim akademicima prebacivanjem u počasni razred akademika.

Akademija je danas inertna, hermetična i treba svježe ideje kojima će se doprinijeti aktualizaciji znanstvenika te promociji znanosti u društvu. Znanost ne može živjeti samo za sebe.

Ona treba heroje, ne lažne PR likove već svjetski dokazane znanstvenike. Uz, u svijetu, izuzetno uvaženog Željka Kaštelana, u članstvo zasigurno pripada i Markotić čijem se radu i postupcima dive u svim državama zahvaćenima ovom pandemijskom pošasti.

Dvije godine do idućih izbora je puno predugo. Izbjegavanje odluke o trećem kandidatu solomonsko je rješenje koje tek naizgled abolira članstvo, no sve nas, obične smrtnike, dovodi u sumnju u potrebitost ovakve Akademije koja odbacuje znanstvenike visokih, svjetski priznatih dometa.

Tagovi: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Alemka Markotić, Ivan Đikić, Željko Kaštelan,
PROČITAJ I OVO
Smrt koronavirusu, sloboda narodu
POMAKNUTA STVARNOST
Smrt koronavirusu, sloboda narodu
KOMENTAR - Situacija u kojoj se svijet nalazi zbog koronavirusa, doista je ozbiljna. U to nitko ne sumnja.
Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora
TRŽIŠTE KAPITALA
Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora
KOLUMNA - Dionice Valamara ovoga su tjedna skočile 11,1 posto, na 22 kune, što je najviša razina ovih dionica od 13. ožujka. Nakon pada u ponedjeljak, cijena dionica je u naredna četiri dana uzletjela 18,3 posto.
Pas, državni neprijatelj broj jedan
VANREDNO STANJE
Pas, državni neprijatelj broj jedan
KOLUMNA - Vodeći se izrekom "zavadi pa vladaj", u toku širenja pandemije Vučić je vizionarski prepoznao više neprijatelja srpskog naroda u celini.
Hoćemo li postati bolji ljudi?
POZITIVNE PROMJENE
Hoćemo li postati bolji ljudi?
KOLUMNA - Val pozitivnih promjena je itekako dobrodošao, jer, kad prođe ovo sve, ne smije uslijediti brzi zaborav. Nakon korone slijedi najveći ispit društva s najtežim pitanjem: Kakvi smo uistinu ljudi?
Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
NACIJA ZABRINUTIH
Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
KOLUMNA - Nijemce ipak najviše brine kad će se život opet vratiti u normalu, te kako će neki od njih uopće preživjeti s kreditima i ostalim financijskim obvezama koje im vise za vratom i priređuju besane noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE