GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajno pale globalne zalihe nafte

Značajno pale globalne zalihe nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 18:58
Autor: SEEbiz
LONDON - Globalne zalihe nafte potonule su u siječnju za nekih 60 milijuna barela, a zalihe na kopnu spustile su se na najnižu razinu najmanje od 2016. godine u uvjetima smanjene proizvodnje u Sjevernoj Americi, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Zalihe su na početku godine smanjene unatoč očitim slabostima na strani potražnje, navodi IEA u mjesečnom izvješću.

U prosincu zalihe su bile porasle za 21,6 milijuna barela budući da je skok barela uskladištenih na tankerima više nego nadoknadio njihov pad u skladištima na kopnu, dodaje se u izvješću.

Niska razina zaliha pojačava utjecaj šokova u ponudi i potražnji na cijene i predstavlja rizik u slučaju poremećaja u opskrbi odnosno neočekivanog vala potražnje, podsjeća IEA.

Rast potražnje naglo je usporio u četvrtom tromjesečju, na samo 1,8 milijuna barela dnevno, s 2,8 milijuna barela dnevno u prethodna tri mjeseca, odražavajući pad u Kini, izračunala je agencija. U 2024. rast bi u prosjeku trebao usporiti na samo 1,2 milijuna barela dnevno, procjenjuju.

Motori potražnje bit će po njihovoj procjeni i u novoj godini Kina, Indija i Brazil, koji će biti zaslužni za 78 posto povećanja.

Ponuda bi u ovoj godini trebala rastom nadmašiti potražnju zahvaljujući u prvom redu barelima SAD-a, Brazila, Gvajane i Kanade, procjenjuju u IEA-i, unatoč "teškom" siječnju zbog ekstremnih vremenskih prilika u Sjevernoj Americi.

Sjeveroamerička proizvodnja smanjila se u takvim uvjetima za 900 tisuća barela dnevno, nadovezavši se na dobrovoljno smanjenje proizvodnje u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih saveznika (OPEC+) za dodatnih oko 300 tisuća barela dnevno.

U drugom tromjesečju opskrba iz neovisnih proizvođača ponovo će porasti i u konačnici poduprijeti povećanje ponude u cijeloj godini za 1,7 milijuna barela dnevno, izračunali su u agenciji.

Tagovi: nafta, zalihe, zalihe nafte, brent
PROČITAJ I OVO
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE