GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom

HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2024 / 21:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je na sjednici održanoj 24. travnja 2024. donijelo Odluku o poništenju postupka za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, objavila je u petak Hera na svojim internet stranicama.

HERA je u razdoblju od 22. ožujka do 19. travnja provela javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine.

"Analiza zaprimljenih ponuda u provedenom javnom natječaju ukazala je na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom", ističu iz HERA-e.

Naime, kako objašnjavaju, odredbe Direktive 2009/73/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina i stavljanju izvan snage Direktive 2003/55/EZ, propisuju da su regulatorna tijela pri izvršavanju regulatornih zadataka dužna poduzimati sve razumne mjere u okviru svojih dužnosti i ovlasti za promicanje konkurentnog, sigurnog i održivog unutarnjeg tržišta prirodnog plina i postizanja stvarnog otvaranja tržišta za sve kupce i opskrbljivače. Navedene odredbe preuzete su u hrvatsko zakonodavstvo kroz odredbe Zakona o tržištu plina.

"HERA djeluje u cilju zaštite javnog interesa odnosno stvaranja preduvjeta za optimalno funkcioniranje tržišta u postojećim tržišnim okolnostima te zaštite kupaca iz kategorije kućanstvo kao najosjetljivije skupine kupaca koji se opskrbljuju plinom po reguliranoj cijeni.

Stoga je potrebno postići pravednu ravnotežu i razuman odnos razmjernosti između vrste i opsega poduzetih mjera te ciljeva koji se time žele postići u javnom interesu", ističu iz energetske regulatorne agencije.

Iz HERA-e najavljuju da će provesti novi postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom s izmijenjenim uvjetima, a u cilju otklanjanja uočenih rizika.

Tagovi: hera, plin, cijene plina, energenti, Hrvatska energetska regulatorna agencija
PROČITAJ I OVO
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE