GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Završena prva faza izgradnje Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje

Završena prva faza izgradnje Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje
SKLADIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 14:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u četvrtak je pustio u rad plinsku stanicu Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, označivši tako završetak prve faze izgradnje tog skladišta vrijednog oko 33 milijuna eura.

Tako su stvoreni uvjeti za dovršetak izgradnje podzemnog skladišta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura.

Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgrađeni su priključni plinovodi do plinskoga transportnog sustava odnosno Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu.

Iduće dvije do tri godine crpit će se plin iz okolnih bušotina te će se miješati s plinom iz transportnog sustava i distribuirati potrošačima. Tijekom tog razdoblja planira se proizvesti 150 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

U probnoj eksploataciju postignuta je proizvodnja plina od 275 tisuća kubika na dan što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara.

Projekt izgradnje drugog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, drugog u Hrvatskoj pored onoga u Okolima, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Republike Hrvatske.

Podsjetio je na to ministar gospodarstva Damir Habijan te je dodao kako je projekt u Grubišnom polju važan i za otvaranje tržišne utakmice pa je najavio i planove za otvaranje plinske burze.

Premijer Plenković naglasio je kako je projekt PSP Grubišno Polje važan energetski infrastrukturni zahvat. Taj projekt će doprinijeti energetskoj stabilnosti u Hrvatskoj, sigurnoj opskrbi prirodnim plinom gospodarstva i građana po priuštivim cijenama, rekao je.

Dometnuo je kako će PSP Grubišno Polje biti važno i u planovima povećanja kapaciteta LNG terminala s 2,9 na 6,1 milijardu prostornih metara plina na godinu.

Istaknuo je kako je Hrvatska osigurala 556 milijuna eura u programu RE-power za energetske projekte, a među njima planirana je i gradnja novih plinovoda.

"Uz prirodni plin tim će novim transportnim sustavom biti moguća i distribucija vodika čime se Hrvatska prilagođava skoroj budućnosti u kojoj će biti napuštena fosilna goriva. Tako ćemo osigurati energetsku neovisnost Hrvatske i zadržati ulogu važnog energetskog čvorišta", rekao je premijer.

Otvaranje plinske stanice i budućeg podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju važno je i za županiju i Grad Grubišno Polje. Gradonačelnik Grubišnog polja Zlatko Mađeruh to je ilustrirao podatkom kako je prošle godine Grubišno Polje od rudne rente uprihodovalo 500 tisuća eura, a ove godine u gradskom proračunu taj je prihod planiran na razini 1,2 milijuna eura.

PSP na jesen počinje s prvim aktivnostima u drugoj fazi projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, koji će povećati skladišne kapacitete i bitno pridonijeti fleksibilnosti cijeloga hrvatskog plinskog sustava.

Tagovi: grubišno polje, plin, skladište, plenković
PROČITAJ I OVO
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE