GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora

Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 21:27
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.

Jedan od glavnih razloga poskupljenja motornih goriva je nedostatak adekvatnih rafinerijskih kapaciteta. U ovom trenutku ne možemo osigurati dovoljno agregatnu ponudu naftnih derivata na globalnoj razini da zadovoljimo rastuću agregatnu potražnju kućanstava i industrije, što je uvelike povećalo obim potražnje u „postpandemijskom“ okruženju.

Međunarodna energetska agencija (IEA) procjenjuje da trenutni kapacitet rafinerije može preraditi oko 100 milijuna sirove nafte dnevno, ali da oko 20 posto tog kapaciteta ne radi, što znači da možemo preraditi "samo" dobrih 80 milijuna barela sirove nafte dnevno . Dio manjka može se pripisati nedovoljnom ulaganju u modernizaciju i održavanje rafinerija (osobito u Latinskoj Americi), a dio je zbog zatvaranja dijela proizvodnih kapaciteta zbog mjera za ograničavanje pandemije covida-19. Procjenjuje se da će se globalno, od 2020. nadalje, dnevno prerađivati 3,3 milijuna barela sirove nafte manje nego u razdoblju prije pandemije. Međutim, veliki dio pada proizvodnje nastavlja se unatoč ukidanju korona mjera (s izuzetkom Kine) diljem svijeta.

Većina padova proizvodnje nafte dogodila se u SAD-u, Europi i Kini, a daljnji pad proizvodnje nafte ove je godine (iz očitih razloga) bio u Rusiji, gdje se procjenjuje da rafinerije rade sa samo 70 posto proizvodnog kapaciteta. Najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta naftnih derivata ima Kina, no većina ih je ove godine nažalost bila neiskorištena. Neki zbog mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije (Kina nastavlja s nultom tolerancijom na covid-19), a neki zbog politike ograničavanja izvoza naftnih derivata, koja vrijedi u ovoj "energetski gladnoj" gospodarskoj velesili.

S druge strane jednadžbe, globalna potražnja za naftnim derivatima, koja je naglo pala u prvim valovima pandemije, već je nadoknadila taj pad posljednjih godina, na krilima snažne globalne gospodarske aktivnosti, i danas daleko premašuje razinu iz 2019. godine.

Agregatna ponuda i potražnja za naftnim derivatima uključuje rastuće troškove transporta (tankeri i tankovi još nisu pogonjeni strujom), rastuće cijene dostave kao rezultat "borbe" za raspoloživa plovila, budući da se svjetska flota naglo smanjila zbog sankcija protiv ruskih prijevoznika, te strmoglavog rasta prirodnog plina, koji je glavni izvor proizvodnje električne energije koji pokreće europske rafinerije, bojim se da će nas visoke cijene motornih goriva i ostalih naftnih derivata pratiti još neko vrijeme.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, nafta, potražnja za naftom
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE