GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Začarani krug doline vodika: Paralelno razvijati infrastrukturu i potražnju

Začarani krug doline vodika: Paralelno razvijati infrastrukturu i potražnju
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 15:16
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Projekt Dolina vodika sjeverni Jadran, od 2028. godine trebao bi donositi pet tisuća tona vodika godišnje, rečeno je u petak na konferenciji koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije i Hrvatsko-talijanskom gospodarskom komorom.

Dolina vodika sjeverni Jadran je međunarodni projekt Hrvatske, Slovenije i Autonomne regije Friuli Venezia Giulia. Cilj je uspostava okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika.

Načelnik Sektora za energetsku politiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Vjekoslav Jukić podsjetio je da je 2022. godine objavljena Strategija o vodiku do 2050. godine, u kojoj važno mjesto ima međuregionalna suradnja u istraživanju razvoju i inovacijama a sve to, naveo je, pokriva projekt Dolina vodika sjeverni Jadran.

“Projekt obuhvaća 37 partnera iz tri države. Krenuo je u rujnu prošle godine, a aktivnosti su podijeljene u 11 paketa”, rekao je Jukić. Dodao je da Hrvatska dobro surađuje i s talijanskim i sa slovenskim partnerima, a postoje i konkretni gospodarski partneri s konkretnim projektima.

Spomenuo je zamisao osnivanja institucije koja bi okupljala sve zainteresirani za bavljenje vodikom.

“Rekli smo da ćemo proizvoditi najmanje pet tisuća tona vodika na godinu od 2028. do kraja trajanja projekta, a 20 posto tog vodika će biti međuregionalno raspoređeno i dijelit ćemo ga među regijama”, rekao je Jukić.

Morat će se graditi i infrastruktura, a u Hrvatskoj već postoje neki projekti za proizvodnju vodika i njegovu uporabu, kaže on.

Najzrelijim sektorom za upotrebu vodika smatra promet te bi vodik volio vidjeti u javnom gradskom prijevozu, a plan je i da se dizelske lokomotive jednom prebace na to gorivo.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac je rekla da je Dolina vodika sjeverni Jadran vjerojatno jedini europski projekt toga tipa koji je okupio tri regionalno povezane države.

Najavila je da će 37 organizacija i tvrtki sudionica u sklopu provedbe projekta koji EU izravno financira, provesti 17 pilot projekata.

Vodik je u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije jedinstvena poluga za dekarbonizaciju gospodarstva, odnosno energetike, rekla je Šćulac

Ivana Jukić iz tvrtke Active Solera kaže da je u Francuskoj sudjelovala u razvoju tehnologije koja komunalni otpad pretvara u vodik.

“To je konkretno rješenje koje Hrvatskoj nudi priliku da postane prva država u Europi koja bi svoj otpad pretvarala u vodik. Jedan takav projekt razvijamo na Cresu, gdje planiramo pokazati sve koristi te tehnologije”, kazala je Jukić.

Talijanski veleposlanik Paolo Trichilo smatra da će koristi doline vodika preći granice triju država sudionica, odnosno da bi koristi mogla imati cijela Europa.

Tagovi: vodik, energija, energenti, jukić, šćulac
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE