GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 95 dolara

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 95 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2022 / 20:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara pod pritiskom zabrinutosti za potražnju nakon neočekivano velikog rasta zaliha u SAD-u i novog vala slučajeva zaraze covidom 19 u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 69 centi niža nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 94,67 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,56 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 88,28 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,88 dolara.

Tržišta je jučer poljuljala zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku Kini nakon novog vala zaraze covidom 19.

Prošlog tjedna trgovci su se ponadali da bi Kina mogla ublažiti ograničenja kojima pokušava suzbiti širenje covida, ali dužnosnici su prošlog vikenda poručili da će ustrajati u pristupu "dinamičnog čišćenja" novih slučajeva zaraze.

Broj zaraženih u Guangzhouu i drugim kineskim gradovima porastao je i milijuni stanovnika morali su se u srijedu testirati na virus.

Raspoloženje je prigušio i podatak o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 5,6 milijuna barela, prema izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su u Reutersovoj anketi u prosjeku procijenili da su porasle za 1,4 milijuna barela.

"S obzirom na pobijanje narativa (o otvaranju Kine), i na značajan rast zaliha u SAD-u koji implicira smanjenje američke potražnje, jutros su u Aziji ponovo dominirali timovi fokusirani na recesiju", naveo je u bilješci Stephen Innes iz SPI Asset Menagmenta.

Trgovce brine i rast zaliha benzina u API-jevim podacima, za oko 2,6 milijuna barela. Analitičari su procjenjivali da su porasle za 1,1 milijun barela.

Precizniji pregled potražnje u najvećem svjetskom gospodarstvu ponudit će službeno izvješće ministarstva energetike (EIA) koje će biti objavljeno tokom dana.

"Ako EIA danas potvrdi veliki rast zaliha, zanimljivo će biti vidjeti hoće li to izazvati veću reakciju tržišta, budući da se barelom u Londonu sada ponovno trguje u sredini raspona od 90 do 100 dolara", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Značajniji pad cijena zakočila je danas paralelna kontinuirana zabrinutost za opskrbu.

Europska unija zabranit će od 5. prosinca uvoz ruske sirove nafte koja se doprema brodovima, a od 5. veljače iduće godine zabranjen će biti i uvoz naftnih derivata.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 1,33 dolara, na 95,99 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE