GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 94 dolara

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 94 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2022 / 18:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 94 dolara budući da ulagači strahuju za potražnju u uvjetima postroženih epidemioloških mjera u Kini, visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,95 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 93,69 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu gdje se barelom po 87,57 dolara.

Trgovci sa zebnjom prate širenje covida 19 u Kini.

Stroge epidemiološke mjere u drugom gospodarstvu svijeta, ali i troškovni pritisci prigušili su aktivnost u azijskoj industriji u kolovozu, zasjenivši izglede za oporavak regije od posljedica pandemije, pokazala su istraživanja objavljena u četvrtak.

Tehnološki centar Shenzen na jugu Kine postrožio je mjere zbog kontinuiranog širenja zaraze, zabranivši na tri dana velika okupljanja i zabavu u zatvorenom u četvrti Baoan.

Kineska politika nulte tolerancije na covid koči gospodarstvo, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Tržišta brinu i rekordna inflacija i najava agresivnog podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni kako bi se obuzdao rast cijena.

Oživljavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine značilo bi pak veću opskrbu budući da bi iranskoj nafti omogućilo povratak na tržište.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da se nada da bi dogovor mogao biti postignut idućih dana.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte proizvodile su u kolovozu 29,6 milijuna barela dnevno, prema Reutersovom istraživanju, najviše od travnja 2020. I američka je proizvodnja u lipnju dosegnula najvišu razinu od proljeća 2020., od 11,82 milijuna barela dnevno.

"Potražnja za naftom na Zapadu, ali i u Kini stagnira dok opskrba polako raste, najvećim dijekom zahvaljujući procvatu proizvodnje iz škriljaca u SAD-u", primjećuje Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 5,37 dolara, na 101,04 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE