GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodik postaje nova zvijezda europske energetike

Vodik postaje nova zvijezda europske energetike
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 10:58
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Vodik postaje zvijezda budućeg europskog energetskog sustava, može se zaključiti iz prijedloga izvršnog potpredsjednika Europske komisije za "Zeleni plan" Fransa Timmermansa, koji je predstavio novu EK-ovu strategiju za vodik, u nastojanju da se utre put klimatski neutralnom gospodarstvu.

Plan utvrđuje okvir i određuje vremenski horizont ciljeva koji bi trebali biti ostvareni sljedećih deset godina, a tiču se postupne energetske tranzicije, odnosno instalacije najmanje šest gigavata obnovljivih vodikovih elektrolizatora u Europi i proizvodnje do milijun tona "obnovljivog" vodika do 2024. godine.

U Timmermansovu planu navodi se da će od 2025. do 2030. države članice tretirati vodik kao dio svojih energetskih sustava, dostižući cilj od najmanje 40 gigavata obnovljivih vodikovih postrojenja te proizvodnju do deset milijuna tona obnovljivog vodika u Europi.

"Novo 'vodikovo gospodarstvo' može biti pokretački motor koji će pomoći u prevladavanju ekonomske štete koju je uzrokovao Covid-19. Razvijajući i rasprostirući lanac vrijednosti čistog vodika, Europa će postati vodeća svjetska regija u tom području i zadržati vodstvo u čistim tehnologijama", rekao je izvršni potpredsjednik EK-a za Zeleni plan Frans Timmermans.

Europski zeleni plan obuhvaća mjere za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. U njemu se navode potrebna ulaganja i dostupni financijski alati te objašnjava kako osigurati pravednu i uključivu tranziciju. Cilj je EU do 2050. učiniti klimatski neutralnom, tako da njegove društvene i ekonomske aktivnosti ne utječu na klimatske promjene.

Za ostvarenje tog cilja predviđaju se ulaganja u tehnologije prihvatljive za okoliš, poticanje industrija na inovacije te uvođenje čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika privatnog i javnog prijevoza. Među ciljevima je i dekarbonizacija energetskog sektora i povećanje energetske učinkovitosti zgrada.

Predviđena je i EU-ova financijska potpora i tehnička pomoć pojedincima, poduzećima i regijama najviše pogođenima prelaskom na zeleno gospodarstvo, kroz "mehanizam za pravednu tranziciju", u okviru kojeg bi se u razdoblju od 2021. do 2027. godine mobiliziralo najmanje 100 milijardi eura najpogođenijim regijama.

Zeleni plan već se provodi u zemljama poput Njemačke, koja je ovih dana donijela zakon o napuštanju ugljena kao goriva u energetici, prema kojemu bi se najkasnije do 2038. zaustavila sva postrojenja za proizvodnju energije iz ugljena i drugih fosilnih goriva, a nuklearne elektrane bi se trebale zatvoriti do 2022. godine.

I neke zemlje izvan EU-a, tradicionalno ovisne o iskorištavanju fosilnih goriva, osobito ugljena, razmišljaju o energetskim alternativama. Tako Ukrajina razmatra zatvaranje niza rudnika ugljena, što je u toj zemlji povezano s problemom "monogradova", podignutih oko jedne industrije i ovisnih o njoj, pa bi zatvaranje ugljenokopa moglo presuditi tim gradovima. Kijev je odlučio angažirati njemačke konzultante koji bi pomogli u rješavanju tih problema, no, kao i u Njemačkoj gdje protiv zatvaranja nuklearki prosvjeduju njihovi vlasnici - velike energetske kompanije, i u Ukrajini se javljaju prosvjedi rudara i stanovnika monogradova, koji strepe nad svojom budućnošću, u zemlji u koja ne može računati na izdašne EU-ove fondove.

Tagovi: vodik, energetika, europska energetika, Frans Timmermans
PROČITAJ I OVO
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.
Energetske tvrtke obilježile 2022.
NA VRHU
Energetske tvrtke obilježile 2022.
ZAGREB - Čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema povećanju apsolutnog iznosa ukupnih prihoda pripada energetskim kompanijama.
JANAF okupio poslovnu zajednicu na prvom „networking lunchu“
DOGAĐAJI
JANAF okupio poslovnu zajednicu na prvom „networking lunchu“
ZAGREB – Otvorenost za suradnju i transparentnost imperativ su poslovanja u budućnosti, zaključak je prvog „networking luncha“ u organizaciji Jadranskog naftovoda d.d. pod nazivom „Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove“ održanog danas, 1. lipnja 2023. godine u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
ISTRAGA
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
PODGORICA – Revizorska kuća HLB Mont Audit podnijela je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede (EPCG) Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog sumnji da je nezakonito izabran revizor BDO da obavi usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za prošlu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE