GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnici malih pumpi: Povećati marže ili ćemo radikalizovati nezadovoljstvo

Vlasnici malih pumpi: Povećati marže ili ćemo radikalizovati nezadovoljstvo
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 17:02
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Vlasnici malih pumpi u Srbiji do 15. marta čekaju odgovor nadležnih ministarstava na zahtev za povećanjem marže sa sadašnjih 13 na 18 dinara po litru dizela, uz nadoknadu gubitaka zbog njenog ograničenja, a u suprotnom će biti prinuđeni da nezadovoljstvo radikalizuju, rekao je danas vlasnik pumpe "Plast petrol" Zoran Zečević.

On je rekao da poseduje jednu pumpu u Srpskoj Crnji i da bi mu bilo teško da je zatvori iako posluje sa gubitkom, jer je u toj maloj sredini jedini koji ima i menjačnicu i kafić gde se okupljaju mladi.

"Očekujemo da nadležni imaju sluha da reše problem, inače ćemo biti prinuđeni da radikalizujemo nezadovoljstvo", rekao je Zečević za Betu.

Dodao je da njegova pumpa pravi gubitke jer je marža koju je država ograničila na 13 dinara po litru, nedovoljna da pokrije troškove, te da je bio prinuđen da proda zemlju da bi finansirao rad pumpe.

Zečević je rekao da u Srbiji od 1.560 pumpi Naftnoj industriji Srbije (NIS) pripada oko 315, a ostale su u privatnom vlasništvu i uglavnom su u seoskim sredinama, "oslonjene" na poljoprivrednike, ali da oni ne mogu da prodaju dizel po povlašćenoj ceni od 179 dinara jer ga sami kupuju po 191 dinar za litar.

Naveo je da su zbog toga izgubili značajan deo kupaca, što je smanjilo promet, a time i zaradu.

Vlasnici pumpi su od Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine tražili da se poveća marža sa sadašnjih 13 dinara na 18 dinara, jer je 18 iznosila i pre dve godine kada ju je država "sasekla" na sedam dinara po litru.

Marža od 18 dinara, koja je važila pre dve godine, formirana je, kako su rekli, na tržištu.

Posle izvesnog vremena država je povećala maržu sa sedam na devet dinara, pa na sadašnjih 13 dinara po litru, ali to nije dovoljno da se pokrije rast plata zaposlenih, koje su dva puta korigovane u protekle dve godine, a cena struje je čak četiri puta povećavana.

Vlasnici pumpi su na prošlonedeljnom sastanku sa resornim ministarstvima zatražili i da im država nadoknadi gubitke, nastale u protekle dve godine, kao što pomogla firmama za vreme pandemije korona virusa.

Na sastanku je zatraženo i da se reši problem upotrebe poljoprivredne kartice kojom se ostvaruje pravo na povlašćenu cenu dizela od 179 dinara, jer glasi na donosioca, a ne na vlasnika zemlje.

Oni tvrde da se taj dokument zloupotrebljava tako što ostale kategorije kupaca pozajmljuju kartice od poljoprivrednika i tako kupuju gorivo po povlašćenoj ceni, što dodatno utiče na pad prometa na malim pumpama jer se na njima to ne može ostvariti.

Tagovi: male pumpe, benzin, nafta, marže, nis
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE