GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada tvrdi da će spriječiti veliko poskupljenje plina

Vlada tvrdi da će spriječiti veliko poskupljenje plina
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zima još nije ni počela, a građani sa zebnjom očekuju proljeće. Ionako visoki računi za prirodni plin od prvog travnja sljedeće godine mogli bi porasti za 120 posto.

Razlog poskupljenja je način na koji država određuje cijenu plina za predstojeću godinu, a koji se temelji na prosjeku tržišnih cijena u ranijoj godini. A cijene plina ove su godine bile najviše u povijesti.

"Činjenica je da bi s obzirom na prosječne cijene u ovoj godini to poskupljenje trebalo biti znatno", rekao je Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin, piše Nova TV.

Stoga će na uplatnicama biti i dva i pol puta veći iznosi. Godišnji trošak za plin prosječnog zagrebačkog kućanstva koje troši 15 tisuća kilovatsati plina porastao bi sa 6500 na čak 14.500 kuna. Iz Vlade poručuju - to neće dopustiti.

"Velikog poskupljenja plina nakon 1. travnja neće biti, a ako me pitate jesmo li svjesni da po sadašnjoj metodologiji kad bi ona ostala ista da bi ga bilo, toga smo svjesni, ali metodologija će se promijeniti", rekao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić.

Vlada već danas cijenu plina za kućanstva subvencionira s oko deset lipa po kilovatsatu i na to troši oko 650 milijuna kuna godišnje. Dogodine to neće biti dovoljno.

"Ako bi te cijene znatno narasle prema današnjim tržišnim cijenama od recimo 120 eura po megavatsatu, te bi intervencije morale biti znatno, znatno više", rekao je Pudić.

U proračunu za 2023. koji Vlada upravo predstavlja u Saboru subvencije za plin predviđene su samo do kraja ožujka. Ako se želi izbjeći plinski udar na građane, vrlo će skoro morati predstaviti i rebalans.

Tagovi: poskupljenje plina, plin, Vlada RH, Ivo Milatić, Dalibor Pudić, Hrvatska stručna udruga za plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE