GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada objavila nove cijene goriva

Vlada objavila nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2024 / 12:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je objavila nove cijene goriva. Kako je od ranije poznato, od sutra nas čeka blago poskupljenje. Cijene benzina i dizela su se izjednačile.

U nastavku prenosimo priopćenje vlade.

"Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0.1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0.0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0.8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0.3716 EUR/kg za velike spremnike.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:

1.40 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0.02 EUR/l)
1.40 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0.01 EUR/l)
0.87 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0.02 EUR/l)
1.18 EUR/kg UNP za spremnike (povećanje 0.01 EUR/kg)
1.74 EUR/kg UNP za boce (povećanje 0.01 EUR/kg).
Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:

1.52 EUR/l za benzinsko gorivo
1.56 EUR/l za dizelsko gorivo
0.95 EUR/l za plavi dizel
1.42 EUR/kg UNP za spremnike
2.05 EUR/kg UNP za boce
Izmijenjena je Uredba o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada je zbog ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje, a tijekom 2023. u devetnaest navrata.

S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 3. siječnja do 15. siječnja 2024., i to za 56.31 eura na 1.000,00 litara bezolovnog motornog benzina i 23.13 eura na 1.000,00 litara dizelskog goriva odnosno 0.0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina te 0.0231 euro po litri dizelskog goriva"

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE