GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a

Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 17:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.

U 2023. godini Prvo plinarsko društvo (PPD) ostvarilo je prihode od 3,5 milijarde eura što je, u odnosu na 2022. godinu i prihode od 4,37 milijardi eura, smanjenje od 20 posto. Smanjenje je prije svega uzrokovano padom cijene plina na europskim burzama, ističe se u priopćenju tvrtke povodom objave godišnjih financijskih izvještaja.

Tijekom 2023. godine došlo je do značajnog pada cijene plina u odnosu na rekordnu 2022. godinu pa je prošla godina započela sa 75 EUR/MWh, ali je do kraja godine na relevantnim burzama cijena plina pala na 30 EUR/MWh. Na inozemnim tržištima također svjedočimo smanjenju prodaje uzrokovanom smanjenom potrošnjom plina uslijed toplijeg vremena te značajnim padom industrijske potrošnje u Europi.

PPD je i dalje prije svega orijentiran na prodaju na inozemnim tržištima na kojima je od prodaje plina ostvario prihod od 2 milijarde i 645 milijuna eura, što čini 76% ukupnih prihoda kompanije. Tijekom prošle godine, PPD je zadržao poziciju najvećeg opskrbljivača na hrvatskom tržištu s prihodom od prodaje domaćim potrošačima od 818 milijuna eura, što čini 24% ukupne PPD-ove prodaje plina.

Neto dobit je u protekloj godini iznosila 30,4 milijuna eura što je, u odnosu na 2022. godinu i neto dobit od 38,85 milijuna eura, smanjenje od 22%. Pad dobiti u skladu je s očekivanjima i odgovara padu prodanih količina plina, odnosno padu prihoda.

Nabavu plina PPD uspješno ostvaruje na europskom plinskom tržištu, a dio plina nabavlja iz američkoga LNG-a te ima potpisane dugoročne ugovore o nabavi. Zasad se ne osjećaju posljedice odluke američkih regulatornih tijela o zaustavljanju novih dozvola za izvoz LNG-a. U ukupnoj nabavi plina u 2023. godini, LNG je činio 31%, dok je trgovanje na burzama osiguralo čak 69% plina koji je PPD plasirao na tržišta.

U PPD-u podsjećaju da tvrtka nabavlja plin isključivo iz europskih ili američkih izvora te da je kupovina Gazpromovog plina obustavljena u studenome 2022. godine.

Ističu kako je s PPD krajem prošle godine u skladištima plina u Europskoj uniji imao robu u vrijednosti 91 milijun eura kako bi osigurao plin za hrvatske kupce, prije svega građane RH koji se griju na plin.

U 2023. godini PPD je izašao iz ENNA grupe i sada je u izravnom vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca pod nazivom Blue Horizon koja također ima sjedište u Vukovaru.

PPD trenutno ima razvijeno poslovanje u Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj te u 2024. nastavlja sa širenjem poslovanja na postojećim, ali i na novim europskim tržištima. Pritom se prihodi više neće konsolidirati na isti način kao dosad.

Naime, hrvatski PPD orijentirat će se isključivo na domaće kupce, dok će na vanjskim tržištima poslovati isključivo istoimene PPD-ove inozemne tvrtke čime će se osigurati lakše financiranje i brže širenje tog dijela poslovanja koji je kompaniji dosad donosio gotovo 80 posto prihoda.

Tagovi: ppd, enna, vujnovac, plin, blue horizon
PROČITAJ I OVO
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE