GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada ide u izvlaštenje zemljišta u Omišlju u korist LNG-a Hrvatska

Vlada ide u izvlaštenje zemljišta u Omišlju u korist LNG-a Hrvatska
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2023 / 17:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Saborski zastupnik HDZ-a Miro Totgergeli je, tijekom rasprave o izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP), rekao da Vlada neće prodavati LNG Hrvatska dok je oporba navodila da izvlaštene nekretnine trebaju biti u vlasništvu Republike Hrvatske.

Zastupnici u posljednji tjedan zasjedanja Sabora prije dvomjesečne, ljetne stanke raspravljaju o izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni plin, kojima se definiraju optimalne lokacije za gradnju mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom.

“Vlada i ova većina neće prodavati LNG Hrvatska i on će ostati u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske preko tvrtki HEP i Plinacro”, rekao je Totgergeli.

Istaknuo je kako Vlada cijelo vrijeme radi da Hrvatska i njeni građani imaju dovoljno plina te da unaprijed budemo sigurni kako ćemo plinsku i ogrjevnu sezonu dočekati stabilno, a cijene plina za građanstvo, gospodarstvo i javne ustanove budu praktički najjeftinije u EU.

Osvrćući se na oporbene kritike vezano uz plinsku aferu, HDZ-ov zastupnik kazao je da će se o tome moći razgovarati kada budu imali sve relevantne podatke.

“Ovako, ovo je samo nabacivanje blata na nešto što je u stvari od rujna do danas jako dobro odrađeno”, kazao je Totgergeli.

Podsjetio je kako je Vlada svojim uredbama pomogla građanima i gospodarstvenicima.

Benčić: Oporba neće podržati izmjene zakona

Rekavši kako oporba neće podržati izmjene tog zakona Sandra Benčić (Možemo!) ocijenila je kako je potpuno neprihvatljivo da se ide u izvlaštenja nekretnina za strateški projekt a koje nakon toga neće biti vlasništvo Republike Hrvatske, već trgovačko društvo LNG Hrvatska koje je u suvlasništvu HEP-a i Plinacra.

Smatra kako se time priprema teren za davanje javnog vlasništva u privatno, upitavši koji je argument da nakon izvlaštenja te nekretnine ne budu u vlasništvu Republike Hrvatske.

Benčić drži ako vladajući donesu ovaj zakon to će biti u suprotnosti sa temeljnim nacionalnim interesima Republike Hrvatske jer uzimaju privatno vlasništvo putem izvlaštenja da bi njome upravljala neka firma a ne Republika Hrvatska.

Anka Mrak-Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) rekla je kako u sadašnjem zakonu stoji da se nekretnine koje su potrebne za gradnju, rekonstrukciju i održavanje terminala za ukapljeni plin izvlašćuju u koristi Republike Hrvatske.

“Od 2018. do 2023. to nikom nije bio problem. Odjedanput 2023. to postaje problem i nekretnine se izvlašćuje u korist investitora – LNG Hrvatska”, kazala je.

I ona je upitala koji je “suvisli razlog da se nekretnine ne izvlašćuju u korist Republike Hrvatske nego u korist LNG Hrvatska”.

SDP-ova Mirela Ahmetović također je rekla kako ni u jednom zakonu ne piše da se bilo koja nekretnina na području zemlje može izvlastiti izravno u korist jednog poduzeća.

Poručila je HDZ-ovim zastupnicima da izmjenama zakona “legaliziraju otimačinu u tko zna čije interese”.

Tagovi: LNG terminal, Vlada RH, Sandra Benčić
PROČITAJ I OVO
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE