GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Hernadi nije sudjelovao u razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a

Vlada: Hernadi nije sudjelovao u razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2023 / 14:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Direktor MOL-a Zsolt Hernadi, u Hrvatskoj osuđen za podmićivanje bivšeg premijera kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, nije sudjelovao u razgovorima između Vlade RH i MOL-a o mogućem otkupu dionica MOL-a u Ini, doznaje se u utorak u vladi.

Reakcija iz vlade uslijedila je nakon što je RTL u petak objavio ekskluzivni intervju s čelnikom MOL-a koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, ali nije dostupan hrvatskom pravosuđu i ne priznaje odluke hrvatskih sudova.

U vladi kažu da Hernadi nije sudjelovao u konkretnim razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a u Ini koji su vođeni između tadašnjeg ministra Tomislava Ćorića s glavnim izvršnim direktorom MOL Grupe Jozsefom Molnarom, uz sudjelovanje predstavnika investicijskog savjetnika Lazarda, angažiranog od strane vlade.

Ističu da je, od 2019. kada je sklopljen ugovor s investicijskim savjetnikom Lazardom i započeo proces dubinskog snimanja Ine, vlada aktivno radila na mogućem otkupu MOL-ovih dionica.

U ljeto 2020. investicijski savjetnik Lazard je predstavio svoje izvješće o vrijednosti Ine temeljeno na izvješćima koja su Lazardu dostavili drugi profesionalni savjetnici (pravni, financijski, okolišni), slijedom dubinskog snimanja poslovanja kompanije.

Izvješće je, navode, pokazalo da je vrijednost Ine u vertikalnoj integriranosti poslovanja, tj. Ininoj prisutnosti u istraživanju i proizvodnji, rafinerijskom poslovanju te maloprodaji.

„Konkretnije podatke o procjeni vrijednosti Ine Vlada nije mogla i ne može objaviti prije svega jer je Ina kompanija listana na Zagrebačkoj burzi te bi iznošenje bilo kakvih brojki predstavljalo ponašanje koje može izazvati distorziju na tržištu u suprotnosti s odredbama Zakona o tržištu kapitala i Zakona o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti.

Javno smo komunicirali da je preduvjet realizacije transakcije da se prodavatelj i kupac dogovore oko cijene i drugih uvjeta”, poručuju u vladi.

Navode i da je po zaprimanju Lazardovog izvješća, u studenom i prosincu 2020. održano nekoliko krugova razgovora s MOL-om kada je predstavljena okvirna vladina ponuda za otkup dionica MOL-u.

Hernadi je presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbe da je sada zatvorenog bivšeg premijera Sanadera podmitio s 10 milijuna eura kako bi se, prilikom izmjena ugovora, osigurao povoljniji status mađarskom partneru u Ini u kojoj država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, presudio je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom, a dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju tada nerentabilnog plinskog poslovanja.


Hernadijevu tužbu protiv ranijih presuda prošloga je tjedna odbio i Ustavni sud, što je MOL nazvao još jedim teško objašnjivim postupkom, pozivajući se na "presude tri neovisna međunarodna suda" koji smatraju da nije bilo korupcije prilikom MOL-ovog preuzimanja vlasništva u Ini.

Tagovi: Zsolt Hernadi, kompanija Ina, kompanija MOL, Ivo Sanader, Robert Ježić
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE