GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada dala suglasnost za kredit HEP-u od 63 milijuna eura

Vlada dala suglasnost za kredit HEP-u od 63 milijuna eura
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2021 / 13:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za kreditno zaduženje kod Europske investicijske banke u iznosu od 63 milijuna eura, radi refundacije već utrošenih sredstava HEP-a u projekte iz segmenta obnovljivih izvora energije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da se Hrvatskoj elektroprivredi daje suglasnost za kreditno zaduženje sa svrhom pokrivanja troškova šest projekata - jedne vjetroelektrane i pet solarnih elektrana, te na taj način refundacije sredstava utrošenih za izgradnju novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Nacrtom ugovora o dugoročnom kreditu s Europskom investicijskom bankom nisu predviđeni instrumenti osiguranja poput mjenica, zadužnica i dr.

Vlada je donijela i odluku o donošenju programa energetske učinkovitosti za dekarbonizaciju energetskog sektora. Program je, inače, uključen u Nacionalni plan za oporavak i otpornost.

Ministar Ćorić kazao je da će se program koristiti kao temelj za planiranje investicija unutar višegodišnjeg financijskog okvira za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje do 2030. godine, te za razdoblje od 2031. do 2050. godine.

"Ukupna investicija bez PDV-a za povećanje energetske učinkovitosti centralnih toplinskih sustava u razdoblju do 2030. godine iznosi oko tri milijarde kuna, a u razdoblju od 2031. do 2050. godine 1,34 milijardi kuna. Investicijom poticanja energetske učinkovitosti toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora iz NPOO-a na raspolaganju je više od 225 milijuna kuna", rekao je Ćorić, dodavši da je za sektor industrije, također prema NPOO-u, na raspolaganju 460 milijuna kuna, u svrhu realizacije tog programa.

Za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća 616 milijuna kuna

Vlada je u četvrtak donijela i Operativni program jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od 2021. do 2026., vrijedan 616 milijuna kuna.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da će se reformska mjera realizirati kroz dvije podmjere - izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće te jačanje položaja i prepoznatljivosti proizvođača u lancu opskrbe hranom.

Logističko-distributivni centar (LDC), kako je kazala Vučković, imat će kapacitet od minimalno 3.000 tona do maksimalno 12.000 tona skladišnog prostora i tome prilagođenog logističkog prostora, a predviđeno je da budući logističko-distributivni centri koriste će obnovljive izvore energije i putem kapaciteta za preradu, doradu, sortiranje, pakiranje, unaprjeđenje trženja doprinose smanjenju otpada i rasipanja hrane.

Cilj jačanja položaja i prepoznatljivosti proizvođača u lancu opskrbe je poboljšati upravljanje i financijsku održivost proizvođačkih organizacija, a proizvođačima omogućiti preuzimanje važnije uloge u upravljačko-vlasničkoj strukturi logističko-distribucijskih centara.

Sva ulaganja, kako je rekla Vučković, će biti dovršena do 30. lipnja 2026. godine.

Novi sastav povjerenstva za Kupare

Vlada je u četvrtak izmijenila i odluku o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u općini Župa dubrovačka prihvativši novi sastav povjerenstva za taj projekt zbog prestanka mandata bivšim dužnosnicima u tom povjerenstvu.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objasnio je da se mijenja odluka Vlade iz 2018. o sastavu povjerenstva za praćenje realizacije tog projekta zbog izmjena nadležnosti po zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave za obveze dotadašnjeg upravljanje državnom imovinom.

Tako se promijenilo i ministarstvo nadležno za tu imovinu, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine preuzelo je poslove iz djelokruga poslova bivšeg Ministarstva državne imovine.

"Uz to, u međuvremenu su većini državnih dužnosnika-članovima tog povjerenstva prestale funkcije te sukladno tome potrebno je izmijeniti sastav povjerenstva. Tako se sada u njega imenuju ministri i državni tajnici nadležni za državnu imovinu, turizam i more, predstavnik ureda predsjednika vlade, te načelnik općine Župa dubrovačka", kazao je ministar Horvat.

Predsjednik tog povjerenstva postaje ministar nadležan za državnu imovinu.

Projekt Kupari po novom, od početka rujna 2021., zastupa investitor u taj budući hotelski resort tvrtka Kupari Luxury Hotels, što je novi naziv za tvrtku Avenue ulaganja, koja je na natječaju 'dobila' taj projekt, a ta je promjena rezultat strateškog povezivanja s grupacijom Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura, koja ulazi i u vlasničku strukturu s 50 posto kapitala.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, Kupari
PROČITAJ I OVO
Filipović: Energetski plan EK naglašava veliku važnost Hrvatske
PLIN
Filipović: Energetski plan EK naglašava veliku važnost Hrvatske
ZAGREB - Operator sustava skladišta plina, tvrtka Podzemno skladište plina d. o. o. predstavila je u srijedu projekt izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, vrijedan 500 milijuna kuna, koji bi trebao biti gotov do 2027. godine.
Za projekte proizvodnje solarne i geotermalne energije 11,8 mln eura
PROJEKTI
Za projekte proizvodnje solarne i geotermalne energije 11,8 mln eura
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je u srijedu odluke o dodjeli sredstava za projekte povećanja kapaciteta za proizvodnju solarne i geotermalne energije, ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava od 11,8 milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva.
Solarni paneli do kraja desetljeća jedno od rješenja za energetsku neovisnost
RJEŠENJA
Solarni paneli do kraja desetljeća jedno od rješenja za energetsku neovisnost
BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je predložila da se do 2025. godine uvede obveza o ugradnji solarnih panela na krovove novih trgovina i javnih zgrada, a do 2029. na nove stambene zgrade.
Cijene nafte ojačale zbog očekivanog oporavka kineske potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ojačale zbog očekivanog oporavka kineske potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na svjetskim tržištima, poduprte očekivanjima oporavka kineske potražnje uslijed ublažavanja mjera radi suzbijanja pandemije covid-19 u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.
Peskov: Uvozne carine poskupjele bi rusku naftu
NAFTA
Peskov: Uvozne carine poskupjele bi rusku naftu
MOSKVA - Američki prijedlog o uvođenju carina na rusku naftu značio bi da će kupci morati platiti više ili tražiti druge dobavljače, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE