GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Crne Gore dozvolila EPCG da proda dionice na Montenegroberzi

Vlada Crne Gore dozvolila EPCG da proda dionice na Montenegroberzi
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je prema zakonu obavezna prodati 10 posto udjela do 26. septembra. Vlada je odlučila dozvoliti državnom preduzeću da se okuša na berzi.

Nakon dva neuspješna kruga nadmetanja, EPCG je dobila odobrenje vlade u Podgorici da pokuša prodati 10 posto svojih dionica na Montenegro berzi. Tvrtka se drži paket gotovo tri godine, otkako ga je otkupila bivšeg partnera A2A iz Italije.

Javna ponuda na Montenegroburzi zakazana je za 23. septembar za 11,81 milion dionica po početnoj cijeni od 4,49 eura po dionici.

EPCG je po zakonu dužan do 26. septembra prodati dionice koje trenutno nemaju pravo glasa. U protivnom će ih morati otpisati.

Crna Gora posjeduje 88,7 posto udjela, što znači da kontrolira 98 posto glasova, s obzirom na sadašnju strukturu. Na navedenim javnim pozivima nije bilo ponuda. EPCG je tražila znatno višu cijenu od one po kojoj su se dionice prodavale na berzi. Također je rečeno da paket može preuzeti samo jedan ponuđač.

Premijer u odlasku Dritan Abazović kazao je da je Vlada odlučila ostaviti mogućnost otkupa dijela paketa ukoliko se odluči na takav potez. Otkrio je da je Ministarstvo kapitalnih ulaganja prvobitno predlagalo da se Ministarstvo finansija obaveže na kupnju dionica, ali da se on tome protivio.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da su sredstva za kupnju dionica osigurana, no ostaje nepoznato koliki bi ulog Vlada preuzela u slučaju da i na berzi reakcija investitora bude slaba.

Ipak, ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da su sredstva za kupnju dionica izdvojena iz tekuće budžetske rezerve, pišu Vijesti. Abazović je ranije rekao da bi EPCG od turske kompanije Tosçelik trebala kupiti posrnulu Željezaru u Nikšiću. To znači da komunalno poduzeće treba prikupiti sredstva za transakciju.

Napominjemo da Željezara ima projekt solarne elektrane za vlastitu potrošnju koja se planira graditi na licu mjesta.

EPCG ima sjedište u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. Ima 877 MW instalirane snage. Kompanija upravlja jedinom termoelektranom na ugalj u zemlji – Pljevlja, hidroelektranama Perućica i Piva te sa pet malih hidroelektrana.

Posjeduje 100% u domaćem operateru elektrodistribucijskog sistema CEDIS, operateru Rudnika uglja Pljevlja, srbijanskoj podružnici EPCG d.o.o. i EPCG-solar-gradnja koja projektira, gradi i održava fotonaponske sistem. EPCG također ima 51 posto u Zeta Energy sa sjedištem u Danilovgradu.

Dionicama EPCG trenutno se trguje po 3,6 eura, što znači 425 miliona eura tržišne kapitalizacije. Knjigovodstvena vrijednost je gotovo dvostruko veća.

Tagovi: Vlada Crne Gore, Aleksandar Damjanović, Dritan Abazović, Elektroprivreda Crne Gore, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
JASNA PORUKA
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
ZAGREB - Nadzorni odbor INA-e na današnjoj bi sjednici trebao odabrati novu šesteročlanu Upravu. Situaciju u toj kompaniji u N1 Studiju komentirao je stručnjak za energetiku i bivši direktor u INA-i Davor Štern. Ne vjeruje da će se imenovanjem nove Uprave stvari značajno promijeniti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE