GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viška sunčana elektrana višak struje šalje Hvaru

Viška sunčana elektrana višak struje šalje Hvaru
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 08:31
Autor: SEEbiz / H
VIS - U Gradu Visu nalazi se najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj višak struje tijekom zimskih mjeseci ide najsunčanijem otoku Hvaru, a Višanima je cilj postati energetski stopostotno neovisnima.

Sunčana elektrana puštena je u rad u rujnu 2020. godine, snaga joj je 3.5 MW, a godišnje proizvodi električnu energiju za oko 1600 kućanstava.

Imamo najveću sunčanu elektranu od svih otoka na Jadranu, a višak struje šaljemo susjedima na najsunčaniji otok Hvar, kaže gradonačelnik Visa Ivo Radica (HDZ), koji je na tom mjestu već četvrti mandat. Elektrana je izgrađena na zemljištu površine 5.5 hektara, na brdu Griževa glavica 3,6 kilometra jugozapadno od Visa i 4.8 kilometara istočno od Komiže.

"Želimo biti sto posto energetski neovisni pa razmišljamo o vodiku, koji je ekološko gorivo budućnosti. Tu ćemo ideju predstaviti kroz godinu dana", najavljuje Radica.

Lista projekata u Visu poprilično je duga, od energetske obnove Osnovne škole Vis do useljenja Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo u bivši Dom JNA, zahvaljujući čemu učenici imaju samo jednu školsku smjenu.

U tijeku je i izgradnja nove dvorane, koju će ujutro koristiti učenici, a popodne građani.

"Prije nego sam postao gradonačelnik u vrtiću je bilo 56 djece, a danas ih je 93, pa razmišljamo o proširenju na jasličke usluge. Neki od najbitnijih projekata na otocima su jaslice, vrtići i škole, kako bi naši ljudi imali gotovo sve kao i oni na kopnu", ističe Radica.

U planu je i rekonstrukcija Kulturnog centra Vis, jačanje Geoparka Viški arhipelag, koji je drugi UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj, sanacija odlagališta neopasnog otpada, te gradnja hotela u Rukavcu i Visu.

"Uz to smo dobili najmlađi muzej u Hrvatskoj, Zavičajni muzej grada Visa koji će se uskoro otvoriti u revitaliziranoj tvrđavi Baterija. U izradi je i urbanistički plan za novu luku i marinu, gdje bi zimi trebalo raditi do tridesetak ljudi", najavljuje gradonačelnik.

Tagovi: Viška sunčana elektrana, Vis, Hvar
PROČITAJ I OVO
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
BATERIJE
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
MARIBOR - Stručnjaci iz Općine Maribor i tamošnjeg Fakulteta za graditeljstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu istražuju mogućnosti ponovne uporabe istrošenih baterija iz autobusa za pohranu energije u sklopu međunarodnog projekta CE4CE. U sklopu demonstracijskog pilota planiraju instalirati takav rezervoar na donjoj stanici uspinjače.
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
PLIN
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi danas je pala na najnižu razinu u posljednje tri godine.
Gorivo opet poskupljuje od utorka
POSKUPLJENJA
Gorivo opet poskupljuje od utorka
ZAGREB - Gorivo će prema neslužbenim informacijama opet poskupjeti od utorka. Nove cijene će zatim vrijediti idućih 14 dana.
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
KADROVI
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
NIKŠIĆ – Novi sastav Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) izabran je u petak veče na vanrednoj Skupštini akcionara elektroenergetske kompanije, održanoj u Nikšiću.
Cijene nafte pale na 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke središnje banke da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred ljeto, što je iznova raspirilo zabrinutost za gospodarstvo i potražnju za energentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE