GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 12 milijuna eura za fotonaponske elektrane u kućanstvima

Više od 12 milijuna eura za fotonaponske elektrane u kućanstvima
SUFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 10:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će do 50 posto troškova investicije svima onima koji su u ovoj godini u svojim kućanstvima instalirali fotonaponsku elektranu ili to namjeravaju učiniti do konca 2023. godine.

„Što se tiče poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije, ovo je do sada rekordna godina. Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća, u okviru čega će se poticati i korištenje obnovljivih izvora energije“, izjavio je direktor Fonda Luka Balen. Fond će uskoro objaviti uvjete i za taj javni poziv, no što se tiče postotka sufinanciranja za ugradnju fotonaponskih elektrana, bit će isti kao i u ovom pozivu.

„Ovo je još jedan korak, zajedno s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorištavanjem sredstava Modernizacijskog fonda, prema tome da u Hrvatskoj proizvodimo više energije za vlastite potrebe i da je proizvodimo iz obnovljivih izvora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima više područja djelovanja, a jedno od ključnih je da se promiče i potiče koncept korištenja obnovljivih izvora, koji ide u smjeru dekarbonizacije i od čega korist imaju i građani i cijelo hrvatsko društvo“, komentirao je povodom objavljenog javnog poziva ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

U prvom valu na raspolaganju će biti 12.425.000 eura, a prema potrebi će se osigurati i dodatna sredstva jer je novac za ovu namjenu osiguran od privremene naknade definirane Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća EU 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

Upravo je intencija tog Zakona da se naplaćena naknada od ostvarenog ekstra profita investira u fotonaponske elektrane u kućanstvima, kako bi građani u što većoj mjeri proizvodili električnu energiju za vlastite potrebe i tako postali energetski neovisni.

Korištenje sunčeve energije će, uz manje režijske troškove, doprinijeti i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš. Benefite tih projekta osjetit će i 3.250 kućanstava koji su na prethodnom javnom pozivu Fonda dobili skoro 20 milijuna eura poticaja za svoje zelene investicije.

Hrvatska, s prosječno dvije tisuće sunčanih sati u kontinentalnom i do 2.700 u priobalnom području, ima značajan potencijal za daljnje ulaganje u fotonaponske solarne tehnologije.

Uz građane, na dobitku je i industrija, koja je u ovoj godini također dobila izdašno nacionalno i EU sufinanciranje za projekte obnovljivih izvora energije.

“Osim korištenja solarnog potencijala, Fond i resorno Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Agencijom za ugljikovodike radi i na projektima geotermalne energije, koja bi se koristila u sustavima centraliziranog grijanja u gradovima”, istaknuo je Balen.

Tagovi: fotonaponske elektrane, solari, fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE