GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina

Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 10:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku gdje je usvojena Uredba o skladištenju plina, kojom se želi osigurati punjenje skladišta prije zime i raspodjela između država članica u duhu solidarnosti.

Uredba je, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, važan korak k jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini.

Ministri su na sastanku Vijeća također usuglasili zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim aspektima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa "Spremni za 55” - direktivi o energetskoj učinkovitosti i direktivi o obnovljivim izvorima energije koji će pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Tim dogovorom otvara se put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom.

U priopćenju resornog ministarstva ističe se i da su razmijenjena mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri zaduženi za energetiku održali su političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u tom sektoru.

Ministar Filipović istaknuo je kako će se u Hrvatskoj osigurati da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada.

"Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućuje da pravilno reagiramo na moguće izazove u slučaju nužde. Također podržavamo dobrovoljnu EU platformu za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 milijardi kubika. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku, te Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je ministar Filipović.

Predsjedništvo je na sastanku informiralo ministre o izvješćima o napretku za prijedlog Uredbe za smanjenje emisija metana u EU i za prijedlog o energetskoj učinkovitosti zgrada.

U utorak će ministar Filipović sudjelovati na sastanku Vijeća za okoliš na kojem će ministri i ministrice okoliša nastojati postići opći pristup o prijedlozima koji su dio paketa "Spremni za 55”, a odnose se na tržište ugljika, ponore ugljika, raspodjelu tereta među državama članicama, standardne vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije te Socijalni fond za klimatsku politiku.

Ministri i ministrice također će nastojati postići opći pristup o prijedlogu za smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma povezanog s proizvodima koji se stavljaju na tržište EU-a.

Tagovi: Vijeće EU za energetiku, Uredba o skladištenju plina
PROČITAJ I OVO
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE