GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu

Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2022 / 08:53
Autor: SEEbiz
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.

Venezuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresirana za sporazum nafta za dug koji je odobrio američki State Department u svibnju, a koji je državnoj tvrtki omogućio nastavak opskrbe Europi nakon dvogodišnje obustave uzrokovane američkim sankcijama, izvori britanske agencije rekao je.

Washington je odobrio isporuke sve dok se prihodi koriste za plaćanje akumuliranog duga PDVSA prema zajedničkom ulaganju s Enijem i Repsolom.

"PDVSA se želi vratiti na razmjenu nafte, a to još nije moguće." Nema interesa za dogovor nafta za dug", rekao je izvor uključen u ranije isporuke tereta u Europu.

Isporuke venezuelanske nafte, posebice rafinerijama u Španjolskoj, pomogle su Europi da smanji kupnju ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Uvjeti ugovora, međutim, nisu osigurali potrebnu gotovinu ili gorivo venezuelanskom divu, čije se vlastite rafinerije bore s proizvodnjom benzina i dizela nakon godina nedovoljnog ulaganja i nedostatka rezervnih dijelova za popravke.

PDVSA, Eni, Repsol i State Department nisu odmah odgovorili Reutersovim zahtjevima za komentar.

U kolovozskom rasporedu otpreme PDVSA-e nema dodijeljenih vremena utovara za Eni ili Repsol tankere za Europu, iako su zalihe razrijeđene sirove nafte u luci Jose porasle na gotovo 5,0 milijuna barela do 8. kolovoza.

PDVSA želi dobiti gorivo u zamjenu za svoju naftu, te da se dio vrijednosti tog tereta iskoristi za nadoknadu dugova od milijarde dolara prema partnerima u zajedničkom ulaganju koje uključuje Chevron, Eni i Repsol, rekli su sugovornici Reutersa. Promjena u sporazumu mogla bi pomoći venezuelanskoj tvrtki da oživi svoj posao s posebno teškom naftom u Orinoco basenu, koji treba uvozne razrjeđivače kako bi bio izvozne kvalitete, i omogućiti zemlji da smanji deficit motornog goriva.

Tagovi: Venezuela, nafta, Repčsol, kompanija Eni, benzin
PROČITAJ I OVO
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
PREGOVORI
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
BRUXELLES - Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson.
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE