GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu

Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2022 / 08:53
Autor: SEEbiz
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.

Venezuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresirana za sporazum nafta za dug koji je odobrio američki State Department u svibnju, a koji je državnoj tvrtki omogućio nastavak opskrbe Europi nakon dvogodišnje obustave uzrokovane američkim sankcijama, izvori britanske agencije rekao je.

Washington je odobrio isporuke sve dok se prihodi koriste za plaćanje akumuliranog duga PDVSA prema zajedničkom ulaganju s Enijem i Repsolom.

"PDVSA se želi vratiti na razmjenu nafte, a to još nije moguće." Nema interesa za dogovor nafta za dug", rekao je izvor uključen u ranije isporuke tereta u Europu.

Isporuke venezuelanske nafte, posebice rafinerijama u Španjolskoj, pomogle su Europi da smanji kupnju ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Uvjeti ugovora, međutim, nisu osigurali potrebnu gotovinu ili gorivo venezuelanskom divu, čije se vlastite rafinerije bore s proizvodnjom benzina i dizela nakon godina nedovoljnog ulaganja i nedostatka rezervnih dijelova za popravke.

PDVSA, Eni, Repsol i State Department nisu odmah odgovorili Reutersovim zahtjevima za komentar.

U kolovozskom rasporedu otpreme PDVSA-e nema dodijeljenih vremena utovara za Eni ili Repsol tankere za Europu, iako su zalihe razrijeđene sirove nafte u luci Jose porasle na gotovo 5,0 milijuna barela do 8. kolovoza.

PDVSA želi dobiti gorivo u zamjenu za svoju naftu, te da se dio vrijednosti tog tereta iskoristi za nadoknadu dugova od milijarde dolara prema partnerima u zajedničkom ulaganju koje uključuje Chevron, Eni i Repsol, rekli su sugovornici Reutersa. Promjena u sporazumu mogla bi pomoći venezuelanskoj tvrtki da oživi svoj posao s posebno teškom naftom u Orinoco basenu, koji treba uvozne razrjeđivače kako bi bio izvozne kvalitete, i omogućiti zemlji da smanji deficit motornog goriva.

Tagovi: Venezuela, nafta, Repčsol, kompanija Eni, benzin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE