GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori

Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - U Crnoj Gori postoji veliki interes za izgradnju malih solarnih elektrana na terenu. Do danas je samo jedan pušten u rad, ali zato gotovo stotinjak investitora još uvijek čeka dozvolu.

Slike sa nekih drugih meridijana nedavno i na Čevu kod Cetinja. Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori izgrađena na kopnu, snage skoro 4,5 MW. Riječ je o pionirskom pothvatu crnogorske tvrtke Čevo Solar.

Postavljeno je preko 8100 panela na površini veličine desetak nogometnih igrališta. Investicija vrijedna oko 4 milijuna eura donosit će godišnji prihod od oko pola milijuna eura.

Izvršni direktor "Čevo Solara" Dragoslav Damjanović rekao je da se energija koju proizvode trenutno prodaje na tržištu, a za njih partnerska tvrtka trguje u smjerovima gdje je najpovoljnije i gdje joj u tom trenutku odgovara.

Podivljale cijene struje na burzi posljednjih godina, ali i činjenica da lokacije za male solarne elektrane do 5 MW odobravaju općine, pokrenule su opću utrku za, čini se, lakim novcem.

"Ne mogu reći da je to zlatnik, ali čim smo ušli vjerovali smo u ovaj projekt. Nastavit ćemo razvijati slične projekte pored ovog", rekao je Damjanović.

Trenutačno bi njihovim putem krenulo blizu stotinjak investitora. No, već sada je jasno da za mnoge neće biti mjesta na distribucijskoj mreži.

Milica Vujošević iz Službe za obnovljive izvore CEDIS-a kazala je da je postojeća distribucijska mreža predviđena i izgrađena da daje snagu krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima, a ne u dijelu novih izvora energije i novih proizvođača i nesrazmjerno velikog interesa.

Da bi svi bili priključeni na distribucijsku mrežu, prvo je potrebno uložiti do 15 milijuna eura u novu infrastrukturu, a trenutna situacija, jasni su u CEDIS-u, ostavlja malo prostora za nove projekte.

"Imamo slobodnog prostora na mreži, da tako kažem, u dijelu priključka novih elektrana u dijelu Boke kotorske, oko Budeva, Bara i Žabljaka", rekao je Vujošević.

U Čevo Solaru su bili najbrži, pa sada polako ubiru plodove svoje vizije.

Posebno hvala Glavnom gradu Cetinju koji je imao osjećaj da shvati značaj i veličinu ovog projekta i interes za njih, a to je da elektrana zapošljava 7 radnika, od kojih su četiri sa ovih prostora“, rekao je Damjanović. .

Damjanović kaže da ih sunce nije ogrijalo kada su u startu morali osigurati povoljan kredit od države i Investiciono-razvojnog fonda za projekt, zbog čega su svoje mjesto pod suncem tražili preko poslovnih banaka po višestruko većim kamatama. .

Tagovi: SOLARI, ENERGETIKA, OIE, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE