GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Gorica planira iskoristiti geotermalni potencijal

Velika Gorica planira iskoristiti geotermalni potencijal
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2023 / 08:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iako je Hrvatska među najbogatijim zemljama kada je riječ o zalihama podzemnih voda i ima velik potencijal, geotermalna energija slabo se iskorištava. To bi se uskoro trebalo promijeniti. Velika Gorica mogla bi biti među prvim gradovima koji bi iskoristili geotermalnu vodu i tako smanjili račune za grijanje te postali energetski neovisniji.

Vibro kamioni na poljima oko Velike Gorice završili su posao nakon gotovo 12 mjeseci rada. Tražila se potvrda o geotermalnim bazenima ispod grada. Sada je na redu lokacijska dozvola za iskapanje.

- To je istražna geotermalna bušotina i mi ćemo tako odrediti koji je taj geotermalni potencijal na području Velike Gorice. To znači temperatura i protok, koji su nam glavni parametri koji određuju snagu geotermalne energije u upotrebi, rekla je za HRT Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju Agencije za ugljikovodike.

Procjenjuje se da su na dubini do 3000 metara velike zalihe vrele vode. Temelji se to i na nekadašnjim ispitivanjima koje je provodila INA u potrazi za plinom, no čini se da su pronašli vrelu vodu.

- Mislim da je granica 70 stupnjeva da bi bilo to isplativo. Ovdje očekujemo, prema tim geotermalnim gradijentima koje smo izmjerili, do 100 Celzijevih stupnjeva temperaturu vode, što je itekako dovoljno za upotrebu, rekla je Tatjana Durn, direktorica Sektora za upravljanje podacima Agencije za ugljikovodike.

Projekt s oduševljenjem pozdravljaju u Velikoj Gorici, gradu u kojem se stanovnici često žale na visoke režije, pogotovo za grijanje.

- Radi se o obnovljivim izvorima energije, a ne o fosilnim gorivima. S druge strane, s tim unošenjem obnovljivih izvora energije u centralni toplinski sustav nadamo se i da će se automatski smanjiti i troškovi grijanja, rekla je Gordana Mikulčić Krnjaja iz Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Velike Gorice.

Uz to što se povećava energetska stabilnost lokalne zajednice, Gorica ima razvijen centralni toplinski sustav pa bi implementacija geotermalnog pogona bila brza i jeftinija.

- Pretpostavka je naravno da bi pojeftinilo, pogotovo zato što će to biti financirano novcem Europske unije, znači kroz NPO-e. Najveći trošak u geotermalnoj energiji je izrada bušotina, rekla je Tuschl.

Uz Veliku Goricu za projekt su zainteresirane i mnoge velike privatne tvrtke koje u tome vide potencijal za napredak, a nalaze se u blizini. Kad se srede dokumentacija i natječaji, radovi bi trebali početi u listopadu sljedeće godine, a nastavi li se tim tempom, već 2027. Velika Gorica grijala bi se na obnovljivi izvor energije.

Tagovi: VELIKA GORICA, GEOTERMALNI, Tuschi, ENERGIJA, GRIJANJE, VODA
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE