GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro konferencija Waste2Energy: Izazovi, ali i rješenja za termičku oporabu otpada

Uskoro konferencija Waste2Energy: Izazovi, ali i rješenja za termičku oporabu otpada
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2023 / 17:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Konferenciju organiziraju PROdukcijski tim, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom i International Solid Waste Association s pokroviteljem Hrvatskom gospodarskom komorom, a konferencija će se usredotočiti na termičku oporabu različitih vrsta otpada. Okupit će znanstvenike, stručnjake, gospodarstvenike i predstavnike državnih i lokalnih tijela iz područja gospodarenja otpadom iz Hrvatske i regije.

Sve veća količina otpada koju proizvodimo predstavlja jedan od najvećih izazova modernog društva, a s obzirom na to da su se konvencionalne metode odlaganja otpada pokazale kao neodržive, tražimo nove načine kako bismo smanjili količinu otpada koji završava na odlagalištima te kako bismo taj otpad pretvorili u koristan izvor energije. Upravo o tim rješenjima i inovativnim pristupima u upravljanju otpadom raspravljat će se na 2. međunarodnoj konferenciji Waste2Energy, koja će se održati od 27. do 28. travnja u Hilton Garden Innu u Zagrebu.

Konferenciju organiziraju PROdukcijski tim, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) i International Solid Waste Association (ISWA) s pokroviteljem Hrvatskom gospodarskom komorom, a cijela konferencija usredotočit će se na termičku oporabu različitih vrsta otpada, a okupit će znanstvenike, stručnjake, gospodarstvenike i predstavnike državnih i lokalnih tijela iz područja gospodarenja otpadom iz Hrvatske i regije.

Na konferenciji će biti predstavljeni najnoviji inovativni pristupi, tehnologije i rješenja za upravljanje otpadom, kao i iskustva tvrtki iz regije u odvojenom prikupljanju i pripremi otpada za daljnju obradu. Također će se raspravljati o poteškoćama u komunikacijskim procesima cjelovitog upravljanja otpadom na relaciji korisnik - skupljači - obrada - oporaba - odlaganje.

‘’Specijalistička međunarodna konferencija Waste2Energy nudi novi pristup problematici termičke oporabe otpada, a cilj joj je popularizirati ekonomske i okolišno prihvatljive načine kako to učiniti. Donosimo cijeli niz iskustava iz regije koje nude eminentni dokazani stručnjaci sa izvrsnim referencama. Uz kvalitetne diskusije i suprostavljanje mišljenja oko različitih pristupa tehnološkim rješenjima konferencija nudi i primjere dobre prakse iz regije. U EU najčešće zastupljeni oblik zbrinjavanja komunalnog otpada je upravo termička oporaba. Tehnologije su usavršena, a upravljanja i sustavom pripreme otpada dovedeni su na visoku razinu’’, rekao je o konferenciji član Organizacijskog odbora Waste2Energy konferencije dr.sc. Tomislav Lukić.

Statistike o upravljanju otpadom i uporabi u zemljama Europske unije bit će predstavljene i uspoređene s Hrvatskom i zemljama regije, s ciljem pružanja inputa za uspješno rješavanje problema s upravljanjem otpadom u Hrvatskoj i regiji.

‘’Stvaranje poslovnog i kvalitetnog konkurentskog okruženja, te uspostave pravih burza materijala koji se mogu materijalno ili termički oporabiti jedini je put ka održivom upravljanju okolišem. Uz sve ovo u programu konferencije značajno mjesto zauzima upravo komunikacija zainteresiranih strana, a to smo svi mi. Svatko od nas dnevno proizvede oko kilogram otpada i zagadi između 150 i 200 litara pitke vode i gotovo nikada ne razmišljamo kako će se iste količine otpada i komunalne vode zbrinuti. Temeljno načelo zaštite okoliša je „zagađivač plaća“, a u ovom slučaju to smo mi sami. Komunikacija između dionika zaštite okoliša je zaista na niskoj razini i zbog tog ova konferencija na poseban način obrađuje ovu temu’’, zaključio je dr.sc. Tomislav Lukić.

Tagovi: Waste2Energy, PROdukcijski tim, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) i International Solid Waste Association, Tomislav Lukić, termička oporaba otpada
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE