Od BiH, Crne Gore i Srbije zatraženo je da održe kontinuitet riječnog ekosistema i neometan tok rijeke." /> Od BiH, Crne Gore i Srbije zatraženo je da održe kontinuitet riječnog ekosistema i neometan tok rijeke."> UNESCO poslao upozorenje u vezi sa HE Buk Bijela | SEEbiz.eu

UNESCO poslao upozorenje u vezi sa HE Buk Bijela

UNESCO poslao upozorenje u vezi sa HE Buk Bijela
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2023 / 08:06
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Bosna i Hercegovina mora procijeniti potencijalni uticaj na životnu sredinu projekta Hidroelektrane "Buk Bijela", koja je planirana na rijeci Drini u BiH, na visoke prirodne vrijednosti Durmitora i na rijeku Taru, odluka je Odbora za Svjetsku baštinu UNESCO-a.
Od BiH, Crne Gore i Srbije zatraženo je da održe kontinuitet riječnog ekosistema i neometan tok rijeke.

– Bosna i Hercegovina i Srbija moraju osigurati i procjenu potencijalnih uticaja kroz Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, i to u saradnji sa Crnom Gorom – navedeno je odluci UNESCO-a.

Nacionalni park "Durmitor" nalazi se na listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa UNESCO-a, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom. Prema navodima Crne Gore, izgradnja HE "Buk Bijela" u Foči bi narušila ova područja

Udruženja za zaštitu životne sredine iz BiH, Srbije i Crne Gore godinama ukazuje na negativne posljedice izgradnje ove hidroelektrane.
Zbog ovog projekta podnesen je niz žalbi međunarodnim tijelima, a žalbeni postupak se vodio i pred Ustavni sudom BiH.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i premijerka Srbije potpisali su zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ 2020. godine.Projektom je predviđena gradnja tri hidroelektrane – „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“. Prema tom projektu većinski dio vlasništva ima Srbija (51 posto), a 49 posto pripada RS-u. Izgradnju ove tri hidroelektrane finansirat će Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda RS-a.

Vlasti RS-a projekte izgradnje hidroelektrana provode u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS-a kojim su sve rijeke u manjem bh. entitetu proglašene kao "unutrašnje vode RS-a“.

Ustavni sud BiH je odlukom u februaru 2020. godine to zakonsko rješenje proglasio neustavnim, ali predstavnici RS-a smatraju da je oblast energetike u nadležnosti entiteta te tvrde da potpisom sporazuma sa Srbijom ne krže odluku Ustavnog suda BiH.

To obrazlažu time što se lokacija za izgradnju tih hidroelektrana na gornjem toku rijeke Drine, koja nije granica između BiH i Srbije, već se nalazi na području RS.

Tagovi: UNESCO, HE Buk Bijela
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE