GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji završilo 90% struje izvezene iz Republike Srpske

U Srbiji završilo 90% struje izvezene iz Republike Srpske
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 13:52
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Energenti poput struje, uglja i nafte se iz Republike Srpske izvoze u Srbiju u ogromnim količinama, neretko i na štetu građana RS, čija se zemlja uništava zbog otvaranja novih rudnika.

Pitanje na koje javnost nema odgovor, jer o njemu obe vlade i elektroprivrede ne žele da govore, jeste pod kojim uslovima i cenama se ovi energenti prodaju, pa čak i pozajmljuju između Srbije i RS.

Prema retkim i slabo dostupnim informacijama, čak 90 odsto ukupnog izvoza energenata iz Republike Srpske uvozi Srbija, a u prilog tome idu i informacije o ubrzanom otvaranju rudnika uglja, čak i bez dozvole, poput onog u Bistrici kod Prijedora, a onda i danonoćno utovaranje iskopanog u kamione srpskih registarskih tablica.

Novinari portala CAPITAL i „Nove Ekonomije“ zajedno su istražujući podatke o izvozu energenata Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina sa konsolidovanim izvještajima Elektroprivrede Srbije, utvrdili eksplozivan rast izvoza iz BiH i uvoza u Srbiju.

Najviše električne energije Srbija je uvezla 2022. godine, i to od MH „Elektroprivreda Republike Srpske“, u vrednosti od 1.151.013.000 dinara. Iste godine je Srbija prodala struju Srpskoj u iznosu od 81.623.000 dinara.

Te godine je iz BiH izvezeno 1.074.654.470 KM (preko 500 miliona evra) vrednosti električne energije, od čega čak 418.541.736 KM u Srbiju.

Ako uporedimo te podatke sa 2020. godinom kada je Srbija Srpskoj prodala „samo“ 28.425.000 dinara vrednu struju i otkupila od ERS-a kilovat časove vredne tek 24.212.000 dinara, vidimo da je izvoz ranije bio čak 47 puta niži.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić se hvali da Republika Srpska sa Srbijom ima najbolju saradnju, koja se svake godine produbljava.

O cenama električne energije i pozajmici nije mogao da govori, jer zna, kako kaže, samo da se struja pozajmljivala i vraćala, što se ne vidi iz zvaničnih podataka.

„To su pitanja za ERS. Mi se ne bavimo trgovinom. Mi vam možemo pribaviti odgovore. Mi smo pozajmili nešto energije, ali ne znam koliko. Ne bavim se tim pitanjima“, rekao je Đokić.

Međutim, ni nakon njegove intervencije, odgovore od Elektroprivrede Srpske nismo dobili.

Tagovi: struja, energija, energetika, đokić
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE